Radić i Đukan sami sebi prodali 15 nekretnina IGH

Autor: Ivan Pandžić , 29. travanj 2010. u 22:00

U IGH ne smatraju da trebaju dioničarima otkriti cijenu, lokacije i ciljeve kupoprodaja jer drže da su ispunili zakonsku obvezu samo objavom podatka,

Jure Radić i Petar Đukan, dva čelna čovjeka Instituta IGH, kupila su lani od tvrtke koju vode čak 15 nekretnina. Podatak je objavljen među ostalim informacijama koje je IGH u četvrtak plasirao na Zagrebačkoj burzi. Iako je riječ o svojevrsnom sukobu interesa, ne smatraju da bi ostalim dioničarima i javnosti trebali objasniti o kakvim je transakcijama riječ.

Direktor Radić kupio je lani od IGH čak devet nekretnina, a predsjednik Nadzornog odbora, Đukan šest nekretnina. Suhim pravnim jezikom se još navodi da su nekretnine kupili Radić i Đukan “i/ili s njima povezane osobe”. Radić je tako potpisao sam sebi prodaju, ali i Đukanu. Đukan koji je na čelu Nadzornog odbora onda je odobrio kupoprodaju. Na naš službeni upit da se objasni o kojim nekretninama je riječ, kolika je vrijednost transakcija i koji je bio cilj prodaje, u IGH su samo odgovorili “da su oni svoju zakonsku obvezu ispunili”. Ta se zakonska obveza sastoji od toga da u Kodeksu korporativnog upravljanja zabilježe transakciju, te su još dodali da je sve objašnjeno članovima Nadzornog odbora. Prije nego su poslali taj konačni odgovor, rečeno nam je da bi se svi papiri mogli dobiti sljedeći dan i da je riječ o čistoj kupnji koja daleko premašuje tržišnu vrijednost. No onda su ipak pribjegli zakonskoj formulaciji. Jure Radić je inače u četvrtak ujutro održao na Zagrebačkoj burzi predstavljanje rezultata poslovanja, planova za buduće razdoblje i novih poslova. Jedna od poruka se ticala i transparentnosti. Radić je investitorima poručio da ne vjeruju svemu što piše u novinama jer će ih oni pravodobno o svemu obavijestiti. “Glasine više nećemo komentirati”, rekao je direktor Radić. Radić je na Burzi branio znatno slabije rezultate Instituta IGH u prošloj godini i u prvom tromjesečju.

Konsolidirano, Institut IGH je lani ostvario 15,85 posto manje prihode nego 2008. i dospio na razinu od 740,5 milijuna kuna. I dobit je pala unatoč štednji za čak 81,6 posto i završila na 10,7 milijuna kuna neto. I prvom tromjesečju su se nastavili slični trendovi. Prihod je pao za 35,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani te završio na 129,5 milijuna kuna. Dobit je smanjena za 61,8 posto, na 9,6 milijuna kuna. Radić je za to okrivio globalnu krizu i recesiju i u Hrvatskoj i u zemljama tržištima IGH koji su uzrokovali zastoj u graditeljstvu. Ove godine očekuju isti prihod kao i lani, ali uz dvostruko veću dobit. Obavijestio je i da je tvrtka zajedno s Bechtelom dobila 31 milijun kuna vrijedan posao projektiranja autoceste na Kosovu. Najavio je prvi put i smanjenje zaposlenih za 100 radnika, ali i isplatu dividende od 28 kuna po dionici. Menadžeri će za poslovanje dobiti 2,5 milijuna kuna nagrade. Na kraju je bio i optimističan što se tiče gradnje ceste u Crnoj Gori, velikog fijaska IGH i Konstruktora. “Vjerujemo da ćemo je mi projektirati bez obzira tko je gradio”, zaključio je Radić.

Komentirajte prvi

New Report

Close