Radi zaštite dužnika obvezna ponuda mjera za lakšu otplatu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2023. u 22:00
Državni tajnik Davor Zoričić/N. Žganec/PIXSELL

U prijedlogu zakona unapređuje se zaštita dužnika prije kupoprodaje te se propisuje obveza dostave obavijesti o namjeri kupoprodaje potraživanja, ako dužnik ne podmiri obveze.

Predstavljena su tri zakonska prijedloga kojima se uređuju otkup i naplata potraživanja i regulira rad agencija za naplatu, te se uvodi obveza ponude mjera za olakšavanje otplate dugova potrošačima koji imaju problema s otplatom kredita.

Državni tajnik ministarstva financija Davor Zoričić istaknuo je da se prijedlogom zakona o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja, predlažu mjere za bolju zaštitu dužnika, i to ne samo nakon, nego i prije kupoprodaje potraživanja.

Otkup i naplatu potraživanja obavljaju agencije za naplatu potraživanja, tako da ugovorom o ustupu tražbine (cesiji) preuzimaju potraživanja od vjerovnika kao što su kreditne institucije, teleoperateri, komunalna društva…

U prijedlogu zakona unapređuje se zaštita dužnika prije kupoprodaje te se propisuje obveza dostave obavijesti o namjeri kupoprodaje potraživanja, ako dužnik ne podmiri obveze.

Što se tiče zaštite dužnika nakon kupoprodaje, predlaže se obveza dostave obavijesti o kupoprodaji ugovora o neprihodonosnom kreditu, s točno propisanim sadržajem, s ciljem da dužnik uvijek zna tko mu je vjerovnik.

Detaljno se propisuje i način komunikacije s dužnikom te će isključivo biti moguće kontaktirati samo dužnika, no samo jednom mjesečno od 8 do 20 sati, telefonski ili pisanim putem. Za pružatelje usluge servisiranja kredita uvodi se obveza licenciranja.

Kad je riječ o prijedlogu izmjena Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, uvodi se obveza kreditnoj instituciji da prije izmjene uvjeta ugovora, potrošaču pravodobno dostavi sveobuhvatan popis svih izmjena, rokova za njihovu provedbu te naziv i adresu tijela kojem potrošač može uputiti pritužbu odnosno prigovor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close