Rad od kuće, rastući trend i kad završi zdravstvena kriza: Želi ga 82% ispitanika

Autor: Suzana Varošanec , 14. travanj 2020. u 13:48
Foto: Getty Images

Početni rezultati temeljeni na više od 3000 ispitanika iz širokog spektra uredskih zanimanja u više od 25 zemalja, pokazuju da će imati veliki utjecaj na stvarnu potrebu za veličinom uredskih prostora tvrtki

Pandemija koronavirusa mogla bi postati pokretač povećanog rada na daljinu u budućnosti, pokazuju rezultati ankete “Rad od kuće tijekom COVID-19” u sklopu ‘višefaznog istraživanja globalne kompanije za savjetovanje na tržištu nekretnina Colliers International. Istraživanje koje će biti završeno krajem travnja, a potom će se objaviti izvješće, za cilj ima dati uvid u efikasnost rada od kuće tijekom izbijanja COVID-19 te tako identificirati mogućnosti za poboljšanjem poslovanja, kao i istražiti dugoročnu svrhu uredskih prostora, navodi se u njihovom priopćenju.
Početni uvidi temeljeni na više od 3000 ispitanika iz širokog spektra uredskih zanimanja u više od 25 zemalja, pokazuju da bi 82% zaposlenika željelo raditi na daljinu jedan dan i više dana u tjednu i nakon ove zdravstvene krize. Zatim, 71% zaposlenika koji prije izbijanja pandemije nisu radili od kuće je izrazilo želju raditi na daljinu barem jedan dan u tjednu u budućnosti, a 53% zaposlenika vjeruje kako se njihova produktivnost nije promijenila kao rezultat rada od kuće, dok 24% njih smatra da se čak  povećala.
Produktivnost je najviše porasla u financijskom sektoru, stručnim službama i tehnološkoj industriji. Najveći pad produktivnosti je zamijećen u pravnom, obrazovnom i istraživačkom sektoru. Unatoč fizičkoj udaljenosti, 76% ispitanika i dalje se osjeća povezano sa svojim timom tijekom rada na daljinu. Međutim, 58% njih drži do toga da bolje surađuju u uredu nego na daljinu.
Starija konzultantica iz Odjela savjetovanja i posredovanja komercijalnim nekretninama, Nuccia Basanić smatra da početni rezultati ankete naznačuju da će pandemija donijeti temeljne promjene u načinu rada.
“U segmentu uredskih prostora i poslovnih zgrada očekujemo najviše aktivnosti glede optimizacije poslovnih prostora s obzirom na činjenicu kako je novonastala kriza donijela nove načine rada, odnosno rad od kuće, trend koji će se u manjoj ili većoj mjeri kod pojedinih tvrtki nastaviti i nakon krize”, rekla je.
Prema direktorici i partnerici Colliers International Hrvatska Vedrani Likan, ovo je prilika koju treba iskoristiti radi poboljšanja načina rada, povećanja produktivnosti  i smanjenja nepotrebnih troškova kada je u pitanju optimizacija uredskih prostora i mogućnost rada od kuće, te samim time povećanja efikasnosti. Upravo zbog toga su, kaže, pokrenuli ovo istraživanje u kojem prvi odgovori ukazuju na želju za nastavkom fleksibilnog rada do određene mjere nakon COVID-19 krize.
“Ukupno 49% ispitanika bi voljelo otprilike jedan do dva dan tjedno raditi od kuće, dok bi 32% njih radilo od kuće tri ili više dana tjedno, a 19% ispitanika bi željelo raditi na daljinu manje od jedan dan tjedno. Također, više od 70% ispitanika koji nikada nisu radili od kuće prije COVID-19 bi željeli nastaviti raditi na daljinu barem jedan dan u tjednu. To će imati veliki utjecaj na stvarnu potrebu za veličinom uredskih prostora tvrtki”, iznosi se u ovom priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close