Putnika 35% više, rast teretnog prijevoza 11,6%

Autor: Darko Bičak , 20. lipanj 2022. u 22:00
HŽ Cargo imao je od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara - 53,5%/D. Jelavić/PIXSELL

Prema analizi HAKOM-a vlakovi u prvom tromjesječju 2022. značajno podigli promet.

Na tržištu željezničkih usluga u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2022. godine teretnim željezničkim prijevozom prevezeno je 11,6 posto više robe uz 9,4 posto više ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, stoji u analizi Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti – HAKOM.

Javni HŽ Cargo prevezao je 13,8 posto više robe i ostvario 5,5 posto više tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici prevezli 10,3 posto više robe i ostvarili 14,1 posto više tonskih kilometara.

Novi su prijevoznici na kraju prvog tromjesečja imali udjel od 61,7 posto u ukupno prevezenoj robi i 47,8 posto u ostvarenim tonskim kilometrima, što je približno na istoj razini kao i u istom razdoblje prethodne godine.

Uspoređujući vrste prijevoza po ostvarenim vlak kilometrima, prijevoz putnika zauzima 64,9 posto ukupnog prometa dok je ostatak ostvaren u prijevozu tereta.

Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara od 53,5 posto imao je HŽ Cargo, a devet novih prijevoznika tereta ostvarilo je ostatak. Istovremeno, četiri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna.

Teretnih vlak kilometara ukupno je više za 7,1 posto pri čemu je HŽ Cargo imao 0,3 posto više, a novi teretni prijevoznici 16,3 posto više vlak kilometara u odnosu na razdoblje prije godinu dana.

Putnički prijevoznik imao je 0,1 posto manje vlak kilometara. Broj prevezenih putnika veći je za 34,6 posto, a broj putničkih kilometara za 35,3 posto u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021.

HŽ Cargo objavio je prošli tjedan da je implementirao RailPRO sustav kojim digitalizira i modernizira svoje poslovne procese, što omogućava značajne uštede i donosi konkretne prednosti za kupce i zaposlenike.

Radi se o rješenju kojeg je razvila domaća IT tvrtka, a HŽ Cargo ima ekskluzivno pravo korištenja u Hrvatskoj.

Ključna novina novog sustava je mogućnost pregleda trenutnog stanja na terenu u realnom vremenu pa se tako u svakom trenutku zna gdje je koji vlak, koji teret se prevozi, u kojim količinama te kolika su eventualna kašnjenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close