FOTO: Pušten u promet novi Končarov elektromotorni vlak

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2015. u 15:25
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u četvrtak u 14.30 pušten je u promet novi elektromotorni vlak koji prometuje na redovnoj liniji Zagreb-Koprivnica, a u njegovoj prvoj vožnji sudjeluje i i premijer Zoran Milanović.

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u četvrtak u 14.30 pušten je u promet novi elektromotorni vlak koji prometuje na redovnoj liniji Zagreb-Koprivnica, a u njegovoj prvoj vožnji sudjeluje i i premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar financija Boris Lalovac te zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

Vlak bi u Koprivnicu trebao stići u 16.05 sati, a riječ je o prvom elektromotornom vlaku iz serije od njih 44, za prigradski i regionalni promet HŽ Putničkog prijevoza koje proizvodi Končar – Električna vozila.

Ugovor o isporuci tih novih putničkih vlakova potpisan je 30. siječnja prošle godine, a ukupna vrijednost ugovora je 1,63 milijarde kuna (bez PDV-a).

Ugovori će biti realizirani u dvije faze. Prva podrazumijeva isporuku 20 elektromotornih i jednog dizelsko-električnog vlaka, a u drugoj fazi bit će proizvedeno 12 elektromotornih i 11 dizelsko-električnih vlakova.

Nakon puštanja prvog elektromotornog vlaka, svaki idući mjesec u promet će biti puštena po dva nova vlaka iz prve faze, a svi bi vlakovi trebali biti pušteni u promet do kraja 2017. godine.

Elektro-motorni vlakovi dosežu brzinu od 160, a dizel-elektromotorni 120 kilometara na sat.

Elektromotorni vlakovi građeni su kao četverodijelne niskopodne garniture s dvije motorne jedinice i dva središnja segmenta, dok će dizel-električni motorni vlakovi biti sagrađeni kao trodijelne niskopodne garniture s dva motorna vagona s upravljačnicom i srednjim vagonom.

Imaju videonadzor, Wi-Fi, prilagođeni su prijevozu osoba u invalidskim kolicima i prijevozu bicikala, a položaj vlaka pratit će se GPS-om.

Riječ je o hrvatskom proizvodu visoke tehnologije oko čije proizvodnje je zaposleno oko 3000 radnika.

HŽ Putnički prijevoz najavljuje do kraja godine i uvođenje mogućnost on-line kupnje i rezervacije karata, te prodaje putem pametnih kartica i stabilnih automata u kolodvorima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kakva bila šteta glasati za HDZ-ovce, ljudi moji….

Pa, ova Vlada ,nek se zove kako god – napravila je više u dvije godine
nego HDZ U 20 GODINA…!

Prva godina SDP-a ŠOK ….inventura pokazuje sve strahote …
Druga godina, priprema …..kako se izvući iz ogromnih dugova,
podmetanja, direktori HDZ- koče Odluke,
stječe se dojam nepososobnosti Vlade..
Treća godina blagi zalet….temeljno raščišćavanje s starom politikom
formiranje programa, natječaji
Četvrta godina….ZALEEEEEEETTT !…. Krećemo, polijećemo…!

Ovo je kao da koncar danas napravi mobitel koji ima mogucnost sms poruka .kako ih nije sram da se hvale vlakom koji ide 160,a maglev u japanu ide 500 a tgv 600 na sat.plus uz sve to su nam pruge iz prahistorije,do madjarske se vozis 70kmh a nakon granice do budimpeste ides 150 kmh. Plus srbi i kinezi grade vlak beograd -budimpesta koji ce ici 300kmh.ovaj koncarev moze samo odvesti u klet pajdas -kretencica,sad kad bude od jeseni skretnicar vlakova u donjem vinogradu,glavnom gradu zagorja.

Abrakadabra, moja želja je ispunjena ? Zar je udoban i brz vlak već gotov ???
niti ja hodam po radionicama, niti imam dionice KOEI….to je zbilja
usuglašenost i telepatija s Vladom ..u punom smislu riječi…
Još samo da naprave pruge i evo mene u vlaku do mora…!

New Report

Close