Prilagodba bankomata uvođenju eura: Dio njih danima se neće moći koristiti, i to baš u božićno vrijeme

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2022. u 08:44
FOTO: Pixabay

I dok će gotovinsko plaćanje u posljednjim tjednima prosinca i prvim tjednima siječnja za mnoge građane biti otežano, POS sustavi i plaćanje karticama trebalo se provoditi bez ikakvih prekida u radu.

Uvođenje eura zahtijeva i mnoge prilagodbe. Dok u bezgotovinskom plaćanju neće biti mnogo posla pri konverziji, plaćanje gotovinom donosi niz izazova za sve – od građana do banaka i trgovina, javlja HRT. Naime, većina od ukupno 4700 bankomata, koliko ih je aktivno u zimskim mjesecima, morat će se u posljednjim tjednima prosinca prilagođavati za novčanice eura pa će biti nedostupni i za isplatu kuna.

Punjenje bankomata novčanicama eura bit će operativno iznimno zahtjevan posao. Naime, u većini bankomata morat će se fizički zamijeniti određeni dijelovi.

“Cijeli postupak prilagodbe bankomata kreće od prilagodbe samih kazeta u koje se stavljaju novčanice, budući da su novčanice eura drugih dimenzija od novčanica kune. Kako imamo jako puno bankomata u Republici Hrvatskoj, to je prilično dugotrajan proces gdje bi se trebalo sve bankomatske kazete prilagoditi”, objasnio je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Problem je što kod većine bankomata prilagodba na eure znači da se na njima određeni broj dana neće moći podizati kune. I to baš u božićno doba povećane potrošnje. A neće ni svi bankomati biti spremni za eure do 1. siječnja.

“Tijekom prosinca obići ćemo i terenski više od 60% bankomata, koje naša tvrtka održava, i pripremiti ih za rad s novom valutom. Građanima će prvi euri na određenim bankomatima u Hrvatskoj biti dostupni već od 1. siječnja 2023. godine, prema kriteriju regionalne pokrivenosti i učestalosti korištenja bankomata, koji određuju banke”, priopćila je tvrtka Payten.

No nisu svi bankomati jednaki. Oni u OTP-u, mogu se daljinski navest da isplaćuje ili kune ili eure.

“Svi naši bankomati bit će u funkciji za podizanje novca svaki dan u prosincu, a ujedno će biti spremni i za isplatu eura od 1. siječnja 2023. godine”, najavljeno je iz OTP banke.

Unatoč intenzivnim pripremama, tehnički će na većini bankomata ipak biti nemoguće izbjeći dane bez prekida isplata ili kuna ili eura. No U HNB-u kažu, sve mora biti objavljeno na službenim stranicama banaka.

“Čak i ako neće biti svi bankomati dostupni za isplatu eura, naši građani ne trebaju brinuti o tome budući da će se tijekom prva dva tjedna moći plaćati i kunama i eurima u trgovinama, dok su trgovci obvezni uzvratiti ostatak u eurima, naravno, gdje god je to moguće”, istaknuo je Mavriček.

I dok će gotovinsko plaćanje u posljednjim tjednima prosinca i prvim tjednima siječnja za mnoge građane biti otežano, POS sustavi i plaćanje karticama trebalo se provoditi bez ikakvih prekida u radu.

Komentirajte prvi

New Report

Close