Puhovski: Presuda pokazuje strašne činjenice s kojima se moramo suočiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. svibanj 2013. u 13:25
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je da je haaška presuda pokazala strašne činjenice koje su se tada događale, a s kojima se Hrvati moraju suočiti i koje se ne smiju zaboraviti.

Povjesničar Ivo Lučić izjavio je kako današnja haaška presuda šestorici bosanskohercogovačkih Hrvata nije bila neočekivana jer dva od tri suca uopće nisu vodila računa o dokazima, dok analitičar Žarko Puhovski smatra kako ona pokazuje strašne činjenice koje su se tada događale s kojima se Hrvati moraju suočiti.

"Presuda nije bila neočekivana, jer dva od od tri suca Sudskoga vijeća uopće nisu uopće vodili računa o dokazima pa su već unaprijed donijeli presudu", rekao je Hini pvjesničar Lučić s Hrvatskoga instituta za povijest.

Ocijenio je kako izdvojeno mišljenje predsjednika Sudskoga vijeća francuskoga suca Jeana Claudea Antonettija pokazuje da je on jedini ušao u bit problema.

Lučić smatra kako upravo to ostavlja nadu u povoljan ishod drugostupanjske presude.

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je da je haaška presuda pokazala strašne činjenice koje su se tada događale, a s kojima se Hrvati moraju suočiti i koje se ne smiju zaboraviti.

S obzirom na dosadašnju praksu ne zna se hoće li te vrlo oštre kazne biti potvrđene u žalbenom postupku, no u međuvremenu Hrvatska treba živjeti s presudom zbog vojne intervencije u susjednu državu i time da je projekt Herceg-Bosne osuđen kao projekt nastao na zločinu, ocijenio je.

Puhovski smatra da je važno što je presuda donesena nakon što je njemački Bundestag ratificirao hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. "Suprotno očekivanjima da će Njemačka najviše poduprijeti ulazak Hrvatske EU, upravo je iz nje dolazilo najviše otpora i kritika, a vjerojatno bi sada Bundestag teže i neugodnije donio tu odluku", dodao je.

Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da je presuda, iako nepravomoćna, još jedan u nizu nedvojbenih pokazatelja odgovornosti Republike Hrvatske za brojne zločine počinjene nad nehrvatskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1994. godine.

"Pozivamo izvršnu vlast u Hrvatskoj da preuzme odgovornost za politiku koja je dovela do zločina i poduzme konkretne i iskrene korake ka priznavanju žrtava tih zločina", priopćila je Inicijativa.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je osudio šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne optuženih za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993-94., na dugogodišnje zatvorske kazne te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Tadašnji predsjednik vlade HR Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina, zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković na 20 godina, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close