Prvom javnom kušanju hvarske Danice nisu odoljeli strani turisti

Autor: Lucija Špiljak , 19. kolovoz 2020. u 21:59
Vinarija Carić upriličila je predstavljanje novoga pjenušca od sorte bogdanuša u svojoj konobi u Vrboskoj na Hvaru, Foto: VEDRAN RAFAEL JANIĆ

Ni ime nije slučajan odabir.

Početak kolovoza bio je poseban za vinariju Carić koja je, unatoč posljedicama pandemije koronavirusa, u svojoj konobi u Vrboskoj na Hvaru održala prvo javno kušanje Danice, pjenušavog vina iz berbe 2019. koje priča osobnu priču vinarije i otoka Hvara. Prvo kušanje okupilo je domaće i strane turiste pa se tako osim hrvatskog tržišta dobar glas proširio i do nizozemskih i švicarskih ljubitelja vina. Premijerno je predstavljena još prošle godine kada su je vinoljupci prepoznali kao idealno ljetno vino.

Iz vinarije Carić objašnjavaju kako je Danica napravljena od izvorne hvarske sorte bogdanuše koja se uzgaja najvećim dijelom u Starogradskom polju na crvenici. Mineralnost i svježina sorte bili su inspiracija za proizvodnju pjenušavog vina charmat metodom, tj. sekundarnim vrenjem u tanku s ostatkom neprevrela šećera. “U svojoj brut varijanti privlačna je i za vinske početnike i za one koji ne vole suha pjenušava vina. Nježne kiseline daju joj svježinu, uz tipične citrusne tonove specifične za sortu. Idealna je za aperitiv, ali i uz kamenice, paštetu od kozica, carpaccio od škampa, riblja predjela, tjesteninu s morskim plodovima i nježnije mlade sireve”, navode iz vinarije. Ni ime nije slučajan odabir.

“Danica nam priča o ljepoti i sjaju jedne posebne žene, none Danice, koja je ostavila neizbrisiv trag u našim životima, a istodobno to je priča o zvijezdi Danici – o otoku, težaku i zvizdi koja ga prati u njegovom dnevnom ritmu, priča o životu u Dalmaciji”, objasnila je voditeljica marketinga i prodaje Ivana Krstulović 
Carić.

Komentirajte prvi

New Report

Close