Prvo smanjenje OVI indeksa od veljače 2021.

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2023. u 22:00
I za kuharima je u svibnju bila manja potražnja/G. Kovačić/PIXSELL

Na godišnjoj razini smanjenje indeksa je još izraženije, 2,3%, što je prvo takvo smanjenje indeksa još od pandemijske veljače 2021.

OVI indeks za svibanj je smanjen za 2,3% u odnosu na isti lanjski mjesec, što je prvo takvo smanjenje indeksa još od veljače 2021., a pad je zabilježen i na mjesečnoj razini, za 1,2%, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

“Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u svibnju zabilježio smanjenje od 1,2% u odnosu na prethodni mjesec, što je prvo smanjenje od prosinca 2022. Na godišnjoj razini smanjenje indeksa je još izraženije, 2,3%, što je prvo takvo smanjenje indeksa još od pandemijske veljače 2021.

No, sudeći prema desezoniranim podacima za prva dva mjeseca drugog tromjesečja, umjeren rast na kvartalnoj razini što u usporedbi s prethodnim kvartalom, što na godišnjoj razini, izvjestan je i u drugom tromjesečju ove godine”, navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a čiji su analitičari da pad potražnje za radnicima u svibnju potvrđuje da je potraga za sezonskim radnicima ove godine započela ranije nego inače.

“Analizom pojedinih karakteristika oglasa može se naslutiti da su sezonski poslovi u turizmu najviše zaslužni za smanjenje potražnje za radom, i to najvjerojatnije zato što je sezonsko zapošljavanje koje bi obično najintenzivnije bilo u svibnju, ove godine započelo dosta ranije”, naveli su.

Najtraženija zanimanja su prodavač, konobar, kuhar, skladištar i vozač, iako su i konobar i kuhar u svibnju zabilježili smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini.

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u svibnju, zabilježeno je kod kuhara, programera i konobara, dok je najveće povećanje opaženo kod autoservisera i zidara. U većini oglasa, 64,8%, tražila se srednja kvalifikacija, dok je udio oglasa za visoku kvalifikaciju iznosio 18,4%, a nisku 16,7%.

Komentirajte prvi

New Report

Close