Prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – izvrsni rezultati u koronakrizi

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2020. u 21:59
Od Hrvatske predsjedanje preuzima Njemačka /PATRIK MACEK/PIXSELL

Vijeće je pod hrvatskim predsjedanjem u rekordnom roku postiglo suglasnost o prijedlozima Komisije za ublažavanje posljedica krize.

Prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije završava sutra u ponoć, na 7-godišnjicu članstva Hrvatske u EU. U proteklih pola godine hrvatska je Vlada uspjela osigurati redovito funkcioniranje Vijeća unatoč korona krizi.

Nakon uspostave mjera zatvaranja EU, održano je više od 60 video-konferencija. Hrvatsko predsjedništvo našlo se u izvanrednoj situaciji. Trebalo je organizirati rad Vijeća, ključne institucije bez koje se ne mogu donositi odluke i zakoni, a koje je trebalo hitno donositi kako bi se EU mogla suočiti s izazovima koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa.

Vijeće je pod hrvatskim predsjedanjem u rekordnom roku postiglo suglasnost o prijedlozima Komisije za ublažavanje posljedica krize – program potpore za skraćeno radno vrijeme, kako bi se sačuvala radna mjesta (SURE), veće fleksibilnosti u korištenju strukturnih fondova, što zemljama članicama omogućava da lakše preusmjere sredstva, koja su im već alocirana, tamo gdje su trenutačno najpotrebnija.

Dogovoren je i Instrument za hitnu potporu, izravnu pomoć zdravstvenim sustavima država članica EU u borbi protiv pandemije koronavirusa. Vrlo brzo usuglašeno je i aktiviranje odredbe o odstupanju od fiskalnog okvira, što je zemljama članicama omogućilo veću fleksibilnost u korištenju proračunskih deficita za pomoć zdravstvu i gospodarstvu. Postingnut je dogovor o reviziji ovogodišnjeg proračuna kako bi se sva preostala sredstva učinila dostupnim za borbu protiv pandemije COVID-19.

Komentirajte prvi

New Report

Close