U Dubrovnik se vraćaju kruzeri, Capak dao zeleno svjetlo

Autor: Marija Crnjak , 02. kolovoz 2020. u 07:18
Sad nam je prilika da utvrdimo nova pravila održivog turizma s kojima smo krenuli, kaže gradonačelnik Dobrovnika koji je nekad bio ‘meka’ za kruzere / GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Gradonačelnik nam je otkrio da se osobno angažirao u pregovorima s kompanijom MSC Cruises.

Početkom rujna u Dubrovnik bi trebao stići prvi veliki kruzer kompanije MSC, koja je nedavno najavila da otvara program za Sredozemlje, a zeleno svjetlo za to je najavio i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zavod bi ovih dana trebao objaviti preporuke koje će omogućiti da u naše luke pristaju brodovi s više od 200 putnika, a odluka se temelji na protokolu kojeg je u dosad najvećoj pauzi od posla razradio MSC, i oni će se po svemu sudeći primjenjivati u svim kompanijama. Uz dva najavljena broda, MSC Grandiosa i MSC Magnifica, Mediteranom bi uskoro mogao zaploviti i treći MSC Poesia, a ideja je da obilazi i druge hrvatske luke, Split i Zadar, otkriva Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika koji je s kruzing kompanijom na dnevnoj vezi. Kompanija MSC Cruises najavila je u ponedjeljak da kreće s turama po Mediteranu od 16. i 29. kolovoza sa svojim brodovima MSC Grandiosa i MSC Magnifica. Najavljuju da nude krstarenje puno doživljaja, na kojima će gosti moći otkriti pet različitih odredišta u programu od sedam noćenja.

Franković u akciji

Ova dva broda prvi će primijeniti novi sveobuhvatni protokol o zdravlju i sigurnosti, kojeg su ovog ljeta odobrile nacionalne vlasti zemalja u koje će uplovljavati kruzeri. “Čim je MSC najavio da kreće s Mediteranom, zvali smo i pitali zašto hrvatske luke ne ulaze u program, na što su nam odgovorili da ne mogu udovoljiti preporukama našeg Nacionalnog stožera, no da će rado uvrstiti Hrvatsku u program ako se okolnosti promijene. Poslali su mi pritom, a ja odmah našem stožeru, vrlo detaljne protokole koji obuhvaćaju i pravila na brodu i u lukama”, kaže Franković.

2 kruzera

dnevno smjet će pristati u Dubrovnik, što je odluka koju je Grad otprije donio

Njihova pravila, na koje je pristala i Europska agencija za pomorsku sigurnost, među ostalim nalažu mjerenje temperature svim putnicima i osoblju triput dnevno, te po izlasku s broda u luku, kao i po povratku. U transferima za gradove u kojima pristaju obaveza je osigurati distancu, što je više nego izvedivo u novim dubrovačkim shuttle busevima, uz obvezne maske. U slučaju zaraze, brodovi imaju spreman poseban dio za zaražene kao i ugovore s lokalnim klinikama o zbrinjavanju bolesnih. MSC planira ploviti čak do studenog, a njima bi se prema neslužbenim informacijama uskoro mogla pridružiti i Costa, druga po redu kad je u pitanju opseg prometa koji inače naprave u Dubrovniku.

‘Spremni na sve protokole’

“Spremni smo primijeniti sve protokole, a gostima ćemo dijeliti i maske s motivima Dubrovnika koje im mogu biti i suvenir. Ne odustajemo od toga da dnevno u grad smiju uploviti samo dva kruzera, sad nam je prilika da utvrdimo nova pravila održivog turizma s kojima smo krenuli. Što se tiče kruzera ionako smo odustali od 2020. i pripremamo sezonu 2021. i ako ovi protokoli upale, znači da će se aplicirati u cijelom sektoru 2020.”, pojašnjava Franković.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kad mediokritet zasjedne na pramac propagande

Prvo su zatvorili cijelu zemlju zbog 50 slučajeva, a sada par mjeseci kasnije postaje normalno propuštati kruzere i rijeke stranaca u mali grad. Sve za šaku dolara. Ali opet, treba nahraniti vojsku uhljeba i svu silu birokrata kroz koji mjesec.

Papak i Seroš su trgovci zdravljem i lutke na koncu lokalnih politika i utjecaja.

New Report

Close