Prvi put u Hrvatskoj projektira se energetski samoodrživo naselje, vrijednost 25 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 20. svibanj 2021. u 06:33
Buševec, kao jedno od najstarijih goričkih naselja, u posebnom je fokusu/PD

Koncept bi trebao biti završen do kraja godine. Građanima se nude solarni kolektori, fotonaponske elektrane…

S procijenjenom vrijednosti projekta u iznosu od 25 milijuna eura, prvi put u Hrvatskoj, koliko je poznato s velikim ambicijama i u europskim razmjerima, kreće se u smjeru projektiranja energetske samoodrživosti naselja.

Lokalno stanovništvo nekoliko naselja Grada Velika Gorica benefite koji proizlaze iz održive energije, bez zagađenja zraka, trebat će prepoznati i izabrati. Do tog ih čina dijeli jedan veliki korak – razvoj investicijskog koncepta za koji su velikogoričke vlasti dobile značajan europski grant.

Njihova projektna prijava – aplicirana u okviru programa Horizon 2020 pokrenute inicijative European City Facility (EUCF) na prvi, prošlogodišnji poziv gradovima i općinama, zadovoljila je u velikoj konkurenciji sve kriterije.

Stanovništvo se uključuje

Rezultat je darovnica u vrijednosti 60.000 eura u svrhu izrade investicijskog koncepta pod imenom “Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja”. Kao pilot područje za izradu koncepta ulaganja izabrana su naselja Buševec, Rakitovec i Turopolje, a uz koje je u neposrednoj blizini te ujedno i na rubnom području grada naselje Ogulinec.

Prema vršitelju dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Krešimiru Ačkaru, projektom se želi ispitati mogućnosti stvaranja samoodrživih naselja s minimalnim zagađenjem zraka.

Pilot naselja su odabrana budući da su okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem te imaju dovoljno potencijala u lokalnim obnovljivim izvorima za postizanje energetske neovisnosti, a s druge strane su i na rubnim dijelovima administrativnog područja samoga grada.

U fokusu je naročito njihovo naselje Buševec, jedno od najstarijih naselja na području Grada koje se, ističe, između ostalog po skrbi o očuvanju turopoljske tradicije, zatim “brižno arhivira povijest naselja, te istodobno brine o mlađim generacijama usmjeravajući ka razvijanju društvene svjesnosti i angažiranost samih građana”.

Ujedno, kaže, mještani su uvijek zainteresirani za ispitivanjem novih mogućnosti koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete njihova života, čemu i stremi ovaj projekt, pa će se studijom izvodljivosti utvrditi konkretno koje su mogućnosti razvoja energetski i klimatski neovisnog naselja.

Uzet će se u obzir potreba energetske obnove kućanstava, ispitat će se potencijali okolnih šumskih i poljoprivrednih zemljišta, utvrdit će se je li isplativija izgradnja manje toplane koja bi snabdijevala sva naselja pilot područja, ili je isplativije da se sva naselja griju na svoja kućna ložišta, i u konačnici, koje od tih rješenja će manje zagađivati zrak.

Očekuje se da će cijeli investicijski koncept biti završen do kraja godine. Što dobiva lokalno stanovništvo, to će se vidjeti iz onoga što ljude zanima, a u ponudi će biti i opcije kao što su solarni kolektori ili dizalice topline, fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije itd.

U novoj razvojnoj perspektivi pokazuje se da lokalno stanovništvo ima najistaknutiju poziciju jer će samo birati između više ponuđenih rješenja temeljnih na OIE. Sam projekt provodit će se u 3 faze. Koristeći blagodati digitalne tehnologije prvo će se analizirati stanje na terenu i već u ovoj fazi pokrenut će se i prvi razgovori s lokalnim stanovništvom, kako bi se odmah uključili u projekt.

Prema zadnjem popisu stanovnika iz 2011. godine u Buševcu je bilo 886 stanovnika, u Rakitovcu 570 stanovnika, Ogulincu 292 stanovnika, u Turopolju 953 stanovnika i u Lazima Turopoljskim 57 stanovnika.

Proveden je i postupak javne nabave te je pred sklapanjem ugovor za izradu Tehno-ekonomske analize mogućih rješenja u sklopu EUCF potpora, bitna karika prije pokretanja izrade investicijskog koncepta koji će odgovoriti na pitanje koje su mogućnosti glede prijelaza na nove izvore obnovljive energije.

Jasna vizija budućeg razvoja

Novim projektom, navodi Ačkar, dobili su potvrdu i na europskoj razini da se kreću u istom smjeru koji je Europa odredila donošenjem Europskog zelenog plana.

Zbog jasne vizije budućeg razvoja ovoga grada i njezinoga   ostvarivanja doneseni su   strateški dokumenti, kaže od SECAP-a, Akcijskog plana energetske učinkovitosti, ali i akcijskih planova i programa iz područja zaštite zraka.

“Svi ti dokumenti su usmjereni k istom zajedničkom cilju – povećanju energetske učinkovitosti i smanjenju zagađenja zraka te time očuvanju okoliša za buduće generacije.”

Komentirajte prvi

New Report

Close