‘Prvi ozbiljan korak na putu prema euru’

Autor: Ana Blašković , 03. siječanj 2018. u 14:25
Foto: Thinkstock

U IJF-u smatraju da će Hrvatska zbog ugovora ipak morati intenzivirati reforme.

Premda Hrvatska neće preuzeti ključne fiskalne odredbe iz poglavlja III. iz tzv. Fiskalnog pakta, taj ugovor prvi je ozbiljan korak na putu prema euru, smatraju u Institutu za javne financije (IJF).

"Prihvaćanjem Zakona u Saboru ostvarit će se prvi pravni preduvjet približavanja Hrvatske europodručju i monetarnoj uniji. Kako fiskalni dio ugovora predviđa da strukturni proračunski manjak, članica s dugom višim od 60 posto BDP-a, ne smije prijeći 0,5 posto BDP-a, Hrvatska mora do pristupanja europodručju (kada prestaje važiti pravo izuzeća) intenzivirati fiskalnu konsolidaciju i provedbu najavljenih strukturnih reformi", stoji u najnovijem aktualnom osvrtu koji potpisuju Anto Bajo iz IJF-a i Davor Galinec iz HNB-a.

Podsjetimo, Vlada je prilikom predstavljanja strategije uvođenja eura krajem listopada najavila potpisivanje Fiskalnog pakta, međunarodnog Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Najavu se pozdravili stručnjaci smatrajući da će Pakt biti neprocjenjiv instrument za ozbiljniju konsolidaciju javnih financija i kontrolu fiskalnih apetita pojedinih društvenih skupina. No, na zadnjoj sjednici prije Božića Vlada je pokrenula ratifikaciju ugovora uz izuzeće ključnog III. poglavlja koje zemlje potpisnice tjera na racionalnije trošenje novca poreznih obveznika i smanjenje duga. U konačnici, jedino čega se Hrvatska obvezuje pridržavati bit će dva puta godišnje sudjelovati na sastancima čelnika zemalja eurozone, barem do uvođenja eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“tjera” znači “penalizira”?

New Report

Close