Prvak na kojeg se nitko nije kladio

Autor: Marija Crnjak , 09. lipanj 2015. u 06:10
Foto: Thinkstock

Dobre brojke koje bilježi Županija rezultat su prije svega suradnje javnog i privatnog sektora povezivanja proizvoda, od OPG-ova, vinarija do izletišta, te brendiranja cjelokupne ponude županije, s naglaskom na zdravlje i wellness te enogastronomiju.

Bjelovarsko-bilogorska županija neočekivani je ovogodišnji rekorder u porastu broja noćenja koja su uzletjela 98 posto. A turističko vodstvo cilja na još impresivnije rezultate.

Od početka ove godine Bjelovarsko bilogorska županija destinacija je s najvećim trendom porasta turističkog prometa – u prva četiri mjeseca 2015. ostvaren je porast 28 posto u dolascima te čak 93 posto noćenjima. Usto, tu je i 400 tisuća jednodnevnih gostiju, dolazaka koji ne ulaze u statistiku, a riječ je o gostima koji posjećuju brojne manifestacije. Brojke bi trebale biti još impresivnije kad se ostvare ciljevi nedavno potpisanog ugovora o suradnji s agencijom Uniline, koja bi u bjelovarski kraj trebala dovesti brojne grupe na proputovanju Hrvatskom i regijom, uključujući i one s Dalekog istoka.

“Dobre brojke koje bilježi Županija rezultat su prije svega suradnje javnog i privatnog sektora povezivanja proizvoda, od OPG-ova, vinarija do izletišta, te brendiranja cjelokupne ponude županije, s naglaskom na zdravlje i wellness te enogastronomiju. Usto jačamo online i ostale kanale promocije, putem posebnih prezentacija konkretne turističke ponude i subjekata. Također, spajamo manifestacije i atrakcije i ponudu ruralnog turizma, nudeći dodatni turistički doživljaj gostima”, ističe Jasna Vaniček Fila, direktorica TZ BBŽ. U Lovrakovu centru početkom svibnja potpisan je ugovor o suradnji između županije i agencije Uniline. Svoje potpise na suradnju stavili su župan Damir Bajs, direktorica TZ-a županije Jasna Vaniček Fila i predsjednik Uprave Uniline-a Boris Žgomba, a suradnja se temelji na kreiranju i realizaciji turističkih proizvoda, promociji turizma Bjelovarsko-bilogorske županije, te organiziranom dovođenju turista na područje županije i njezine turističke manifestacije.

– Ideja je zajedničko kreiranje turističkih proizvoda na domaćem i stranom tržištu, što podrazumijeva i rute za tržišta posebnih interesa. Uniline će Bjelovarsko bilogorsku županiju ucrtati u itinerere grupa koje dovode iz dalekoistočnih zemalja. Kako je prilikom potpisivanja kazao Boris Žgomba, računa se na dovođenje gostiju s dalekih tržišta Azije i Oceanije, te Sjeverne i Južne Amerike, koji upravo traže atrakcije koje ima BBŽ. Udruženo oglašavanje koje je potpisano prije koji tjedan je u vrijednosti od gotovo 400 tisuća kuna jedan je od najvećih iznosa koji je odobren nekoj kontinentalnoj županiji.

“Na temelju te suradnje odlučili smo ići prema potpisu još jednog ugovora, još jedne Promemorije putem koje bi nadogradili sve ono što smo do sada radili. Uniline bi kao jedna od vodećih agencija radila s nama na kreiranju novih proizvoda. Mi već imamo dovoljno atrakcija, prepoznati smo, ali fale nam turistički aranžmani. Vjerujemo da će se napraviti aranžmani vezani uz naše atrakcije, primjerice Terezijane,Lovrakovog centra, Božićne priče, Vinodara i niza drugih”, istaknuo je župan Bajs nakon potpisivanja Promemorije o suradnji. Jedna od najpopularinijih manifestacija ovog kraja svakako je Božićna priča na imanju obitelji Salaj, koja je prerasla u međunarodnu atrakciju sa 71 tisućom posjetitelja.

Tu je i bjelovarska Terezijana, turistička, kulturna i zabavna priredba grada Bjelovara s neobičnom pričom. Naime, ta priredba uz ostalo ima za cilj ”ispraviti” povijesnu nepravdu vezanu uz činjenicu da carica Marija Terezija nikad nije bila u Bjelovaru, pa je od prve Terezijane, upriličenim scenskim prikazima, carica Marija Terezija dolazila u Bjelovar i, uglavnom na satiričan način, ostvarivala komunikaciju s pukom. Kroz susrete s raznim osobama iz različitih razdoblja starije ili novije povijesti i sadašnjosti, progovaralo se o aktualnim događanjima iz politike, gospodarstva, kulture, socijalnih (ne)prilika i o sveprisutnim temama grada, države i svijeta. Terezijanu je lani posjetilo 40 tisuća gostiju, jednako kao i daruvarski Vinodar koji se održava početkom lipnja. Tematske priredbe međunarodnog Bjelovarskog sajma tijekom cijele godine dovedu više od 80 tisuća posjetitelja, od sajma vina i vinogradarstva, preko proljetnog, i najvećeg jesenskog sajma s turističkim sajmom Loreko.

Kao posebnu atrakciju u Turističkoj zajednici Bjelovarsko bilogorske županije ističu Lovrakov centar, jedan od najvećih centara za školske izlete i dječji/obiteljski turizam u Hrvatskoj. Daruvarske toplice koje se upravo nalaze usred investicijskog ciklusa, a nedavno su kategorizirane kao prvi lječilišni hotel u Hrvatskoj, predstavljaju okosnicu razvoja zdravstvenog turizma i wellnessa u BBŽ. Poseban doživljaj gostima predstavljaju OPG-ovi, izletišta na Bilogorskoj vinskoj cesti, poput izletišta Na malenom brijegu, koje gostima nudi od autohtone domaće kuhinje, namirnica iz vlastita vrta, do jahanja, pješačenja, tematske priče Skriveno blago veda. Bilogorska vinska cesta skriva dvadesetak OPG-ova vrlo šarolike ponude, od vinarija s ponudom restorana, jahanja, bicikliranja, pješačenja, do etno kuće u Velikome Trojstvu, OPG-a s proizvodnjom autohtonih sireva prgica, aronije i proizvoda od aronije. Tu su još lovačke kuće, planinarski dom, vidikovac, Marijansko svetište Paulovac, Romska kuća s uzgojem bilogorske lavande.

Komentirajte prvi

Partneri

Partner
Partner
Partner

New Report

Close