Prva stepenica u stjecanju radnog iskustva i buduće profesionalne karijere

Autor: Ivan Tominac , 29. siječanj 2019. u 21:59
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Društveno odgovoran projekt Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista već šestu godinu zaredom pomoću poslodavaca partnera osigurava praksu studentima s invaliditetom i onima slabijeg materijalnog statusa.

Projekt Iskustvo zlata vrijedi koji već šest godina zaredom provode Poslovni dnevnik i Večernji list i u posljednjem svojem izdanju ispunio je svoju ulogu. Organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) nastoji Hrvatsku predstaviti kao europsku državu koja potiče društvenu svijest o ovom zastupljenom problemu.

Prepoznatost projekta

Priroda projekta je s poslodavcima partnerima mladim ljudima biti prva stepenica u stjecanju radnog iskustva i oformljavanja njihove profesionalne karijere, a uz brojne kompanije koje su prepoznale tu važnost, intenzitet problema zapošljavanja osjetljivih skupina pokušava se umanjiti.

 

70 studenata

dobilo je priliku ući u svijet rada, a više od 20 kompanija je sudjelovalo u projektu do sada

“Neki studenti su zahvaljujući našem projektu dobili posao i to nam je svima ključno. Styria, Poslovni dnevnik i Večernji list imaju niz projekata koji su ostavili svoj pečat, no ovaj je meni osobno najdraži. Više od 20 kompanija je kroz šest godina sudjelovalo u projektu, 70 studenata zakoračilo je u svijet rada zahvaljujući našim partnerima. Mijenjamo svijest iako ju je teško mijenjati, a mi je mijenjamo malim stvarima i dokazujemo da se može. Bit ću pjesnički raspoložen i reći da je ovo naša skromna kap kojom smo uspjeli napraviti puno”, rekao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević ponosno ističući trajanje projekta kao nepobitnu odrednicu da projekt sam po sebi zbilja ima društvenu vrijednost.

Ovakav projekt indirektno podupire i napore države i Ministarstva rada i mirovinskog sustava da osobe s invaliditetom uvrsti u hvalevrijednu radnu skupinu.

“Dobre ideje poput ove treba nastaviti i imati kontinuitet u tome, a kada je riječ o mjerama aktivne politike zapošljavanja prilagodili smo ih osobama s invaliditetom kako bismo im dali dodatni poticaj. Sada bez obzira na njihove godine i to kada su se uključili na tržište rada imaju veće mogućnosti”, istaknula je Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Tvrtke partneri koje su podržale projekt i bile otvorene studentima prijavljenima na projekt podijeliti svoje znanje bile su Hrvatska Lutrija, Atlantic Grupa, INA, URIHO, PBZ Croatia Osiguranje, King ICT, Livision optika, Bernarda, DI Klana, Čateks i udruga Zamisli. Većina njih društveno odgovorni projekt Poslovnog dnevnika podržava od samog početka, a mnogi su već najavili da će biti uz projekt i dalje. Ove godine projekt Iskustvo zlata vrijedi starta već krajem veljače.

 

PBZ Croatia osiguranje

Projekt Iskustvo zlata vrijedi saživio je zahvaljujući tvrtkama koje su prepoznale njegovu vrijednost. Jedna od njih je 
PBZ Croatia osiguranje društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, koja kontinuirano sudjeluje i podržava projekt od samog početka, već šestu godinu za redom, a 
podržat će i ove godine. Također, partneri su i u projektu Hrvatska pamet Hrvatskoj od samog početka te i sponzori časopisa Radost osnovnim školama diljem države već nizom godina. Ovakvim projektima i angažmanom žele mladim ljudima omogućiti usavršavanje, stjecanje prvih radnih iskustava (susret sa svijetom rada) te stvoriti okruženje i potaknuti da se što veći broj mladih 
ljudi zaposli i ostane u Hrvatskoj i na taj način doprinese zajedničkom boljitku. Mladima treba pružiti priliku, a praksa je samo mali korak koji 
može promijeniti percepciju te otvoriti prostor i usmjeriti profesionalni razvoj studenta. Pokazujući svojim primjerom nadaju se da će potaknuti i ostale tvrtke da sudjeluju i 
kreiraju slične projekte. Društveno su odgovorna tvrtka, izuzetno su im važni socijalni projekti jer se uspješnost 
između ostaloga mjeri i angažiranim pristupom u ovakvim projektima.

Službene brojke pozitivne

Koliko problem predstavlja problem zapošljavanja osoba s invaliditetom može se vidjeti i iz Izvješća o aktivnostima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u tom području u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2018. godine. Posredovanjem Zavoda u tom razdoblju zaposleno je ukupno 141.455 osoba. Od tog broja 2656 su osobe s invaliditetom (udio od 1,9% svih zaposlenih osoba iz evidencije Zavoda), što čini porast od 0,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zaposleno 2648 osoba s invaliditetom (1,7% ukupne populacije zaposlenih osoba iz evidencije Zavoda). Broj zaposlenih osoba s invaliditetom i dalje kontinuirano raste, iako je sam porast manji u odnosu na prošle godine. Krajem rujna 2018. u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 130.577 osoba, od čega 5613 osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom čine udio od 4,3% u ukupnom broju nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciju Zavoda. Gledajući posljednja kretanja na tržištu rada, ukupan broj nezaposlenih osoba u evidenciji Zavoda se smanjio, pa je tako došlo i do smanjenja broja nezaposlenih osoba s invaliditetom i to za 10,82% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (6294 nezaposlenih osoba s invaliditetom).
U Zavodu ističu kako su glavni ciljevi novog paketa mjera zapošljavanje, podizanje razine zapošljivosti, te uvažavanje specifičnih potreba osoba u nepovoljnom položaju. Upravo su osobe s invaliditetom prepoznate kao osjetljiva skupina koja se nalazi u nepovoljnom položaju na tržištu rada te su za tu skupinu osigurane potpore u najvećem iznosu. Poslodavcu se sufinanciraju troškovi rada osobe koju zapošljava do 50% godišnjeg troška bruto II plaće, dok se kod zapošljavanja osobe s invaliditetom sufinancira 75% bruto II plaće.
U mjere aktivne politike zapošljavanja trenutno je uključeno ukupno 1389 osoba s invaliditetom, dok je novouključenih osoba s invaliditetom, u periodu od siječnja do kraja rujna 2018. ukupno 690. To je povećanje od 9,35% u odnosu na isto razdoblje 2017. 

Komentirajte prvi

New Report

Close