Hrvatska dobiva prvu novu prugu nakon 50 godina, ali vlakovi njome neće voziti

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2017. u 11:55
Foto: Thinkstock

U danima kada vlak dođe na vrijeme, Bjelovarčani do glavnog grada putuju sat i 45 minuta, a često puta je to i preko dva sata.

Apsurd hrvatskih željeznica. Pri kraju je izgrdanja prve pruge koja se gradi u Hrvatskoj nakon 50 godina, ali nedostaje tek 100 metara tračnica da putnicima skrati vrijeme putovanja od Bjelovara do Zagreba za duplo. 

Najbrži čovjek na svijetu 100 metara pretrči za 9,58, a upravo tih 100 metara problem je za HŽ.

Pa tako prva pruga nakon 50 godina koja je pri kraju svoje izgradnje neće u krajnju funkciju, piše RTL Vijesti.

Do sad su putnici iz Bjelovara do Zagreba išli preko Križevaca i Dugog Sela. Kako bi se skratilo vrijeme putovanja, novom prugom povezani su Sveti Ivan Žabno i Gradec. Paralelno, gradi se drugi kolosijek na koji bi trebala biti spojena spomenuta pruga, no ti radovi kasne. Rješenje postoji. Novu prugu potrebno je produžiti za 100 metara i spojiti na postojeći stari kolosijek .

"Bilo bi zbilja čudno da prva pruga koja je sagrađena nakon 50 godina. Pruga koja bi trebala omogućiti poveznicu cijelog jednog kraja s gradom Zagrebom tri godine ne bude u funkciji zbog sto metara nečega što treba napraviti o trošku i vlasništvu HŽ Infrastrukture", kaže Damir Bajs, župan bjelovarsko bilogorske županije.

U danima kada vlak dođe na vrijeme, Bjelovarčani do glavnog grada putuju sat i 45 minuta, a često puta je to i preko dva sata. Nova pruga skratila bi vrijeme putovanja na 50-ak minuta.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close