Prva karta preustroja Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2016. u 13:46
FOTO: Press

Plaćama lokalnih političara bolje je graditi škole i vrtiće, a Pametno će kao prvi korak k tome Hrvatsku s 20 županija i Zagrebom svesti na pet regija, a 556 gradova i općina na 123 urbana centra.

Stranka Pametno danas je u Osijeku predstavila kartu*, koja predočava novi administrativno-teritorijalni ustroj Republike Hrvatske s pet regija i 123 urbana centra, umjesto sadašnjih 556 gradova i općina te 20 županija i grada Zagreba. Time su vrlo konkretno prikazali što reforma javne uprave i lokalno samouprave donosi pojedinoj regiji. Ujedno, Pametno je predstavilo i svoje kandidate na izborima za 4. jedinicu, čiju listu predvodi Mislav Matišić.

– Neke naše regije, gradovi ili općine još strahuju od reforme javne uprave i lokalne samouprave jer ih nitko ne informira što ona stvarno znači i koliko će Hrvatsku promijeniti – na bolje. Sve su stranke svjesne nužnosti te reforme, ali puno njih plaši ljude, navodeći da će izgubiti poslove i suverenitet, a ne govore im da bez te reforme država ne može unaprijediti svoje usluge, smanjiti troškove te prestati s opterećenjima u proračunu, a samim tim, ni postaviti okvir gospodarskog rasta. Stranke gledaju isključivo svoje, političke interese i gdje će smjestiti svoje kadrove, a mi gledamo interese građana i u tome je ključna razlika između naše i ostalih politika – istaknuo je Ivica Puljak, tajnik stranke Pametno.

Upravo je ta stranka prva u Hrvatskoj predstavila i trogodišnju projekciju državnog proračuna, u kojoj su jasno dali do znanja kako bi svoj program proveli u djelo i na konkretnim primjerima.

– Nama je dosta lažnih obećanja, ispraznih nabacivanja nerealnim brojkama o rastu, o zapošljavanju, o naknadama pojedinim skupinama. Sve to slušamo punih 26 godina, s cijelim nizom vladajućih. Vrijeme je da netko kaže istinu i otvori ljudima oči. Stranka Pametno to upravo čini, s ozbiljnim programom, prvim proračunom u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj i s ozbiljnim ljudima, koji će sve to i provesti – dodala je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Oni smatraju da bi se, samo smanjenjem broja lokalnih jedinica, osigurao novac za značajno poboljšanje kvalitete života i usluga prema građanima. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Karta je dobra podloga i dala bi se još doraditi.

Ali ne trebamo se brinuti, nikada to neće doći na dnevni red Sabora.
Rezultat izbora će biti takav da će Pametno (i drugi pametni) dobiti 2% glasova a Gl_up&Glu_plji 98%.

(ovi koji će dobiti 98% su tako napisani jer je to zabranjena riječ u komentarima).

Demokracija se mora poštivati. U Pametnom bi mogli znati da Virovitica i Pakrac ne bi nikako htjeli napustiti Slavoniju, neovisno o bilo kakvoj ideologiji. Ovako na nekim manjim primjerima vidimo da Pametno drži do demokracije manje od HDZ-a i SDP-a. Onda će se nakon izbora čuditi što imaju nekih nula zarez nešto posto glasova.

Teritorijalni preustroj nije jedini način za prosperitet ali je neupitno da ga treba provesti. To svi priznaju i to znamo odavno ali druge stranke za razliku od #Pametno odgađaju neizbježno i podilaze biračima prodajući demagogiju nabacujući se populizmom najnižeg oblika. Zaista trebaš biti suprotno od #Pametno da povjeruješ u bullshit priče koje prodaju u javnosti. Dakle apsolutno je nužna, neizbježna i neupitna potreba drastičnog preustroja u 5 regija, 123 urbana centra kako predlaže stranka #Pametno. Uz teritorijalni preustroj kojim bi se na godišnjoj razini uštedilo ili preusmjerilo u druge programe preko 1 milijardu kuna, smanjenjem poreznog opterećenja poduzetnika, smanjivanjem ukupnog troška plaće i povećanjem neto primitaka, generirala bi se potrošnja, stvarali uvjeti za novo zapošljavanje i investicije. Kod govorimo o milijardu kuna uštede teritorijalnim preustrojem nisam uzeo u obzir svu silu mutnih radnji, pogodovanja, korupciju, nesavjesno ili bolje rečeno bahato, razmetljivo trošenje proračunskih novaca i ostale rabite lokalnih šerifa koji u sedlu sjede i preko 20 godina. Zanimljivo bi bilo vidjeti čime bi se bavili i za što su uopće sposobni raznorazni „političari“ na funkcijama od župana do načelnika općine u nekoj zabiti. Tko su ti ljudi, što su u životu napravili da se mogu okrenuti i pogledati unazad pa reći evo ja sam napravio ovo ili ono. Nula bodova, rijetki su ti koji su poduzetni, pošteni i stručni i koji su svojim sredinama nešto konkretno i donijeli ili doprinijeli njihovom razvoju. Opet se ograđujem da navedeno ne vrijedi za svih, ali ogromna većina spomenutih spada pod ovaj (pre)blagi opis očaja, što vlastitog što onog kojeg kreiraju oko sebe, uglavnom ostavljajući „spaljenu zemlju“ i desetine milijuna kuna dugova i repova. #ZaokrenimoHrvatsku
FYI, u Italiji su 2015 „spasili“ 61 milijardu €, zamračenih u sivoj ekonomiji i „vratolomijama“ političkih elita u sprezi sa „uglednim“ poduzetnicima. 61.000.000.000,00 EUR-a! Obzirom na „naše sposobnosti“ i broj stanovnika ispada da je u Hrvatskoj realno taj iznos procijeniti na više od 32 milijarde kune. Nemoguće? Itekako moguće, ali OK uzmimo pola od toga, to je 15 milijardi novaca za you name it. Podsjećam da je državni proračun od 2000 kada je iznosio oko 50 milijardi kuna, narastao na preko 116 milijardi u 2015, dakle za 15 godina 66 milijardi kuna više. Za što? Gdje se troše ti novci? Jedan od načina je kada se rade proračuni i potrošna strana (o prihodovnoj ionako nitko ne razmišlja) a vidi se da u tekućoj godini dobiveni novci nisu potrošeni, e onda se lijepo brže bolje na bilo što bilo kome plati koliko god sam da ne ispadne da proračun tekuće godine nije potrošen što bi značilo da će onaj za slijedeću godinu biti manji. Eto to je name of the game lokalnih stručnjaka koje namjeravamo ukinuti i spojiti regijama i urbanim centrima kojima će upravljati stručni, kompetentni i moralni ljudi i to maksimalno 2 (dva) mandata. Pa vi birajte koga god ili birajte #Pametno

New Report

Close