Zeleno gospodarstvo
Špičkovina

Prva hrvatska energetska zajednica ‘na krilima’ lokalnog vatrogasnog društva

Mještani će energiju sunca iskoristiti za smanjenje računa i veću energetsku neovisnost.

Ana Roksandić
28. veljača 2024. u 22:00
Na krovu DVD-a Špičkovina bit će instalirana sunčana elektrana/PD

Proizvodnja i podjela električne energije kroz energetske zajednice sve je više zagovaran koncept unutar EU. Naime, Europska unija uvela je nove odredbe o uređenju energetskog tržišta i okvirima za nove energetske inicijative pod koje spadaju ‘zajednice obnovljivih izvora energije’ i ‘energetske zajednice građana’, sve s ciljem energetske tranzicije do 2050. godine.

Energetske zajednice omogućuju građanima da kolektivno organiziraju svoje djelovanje u energetskom sustavu. Temelji se na dobrovoljnom i otvorenom sudjelovanju i pod stvarnom je kontrolom članova ili vlasnika udjela koji su fizičke osobe ili lokalna tijela, a čija je primarna svrha pružanje okolišne, gospodarske ili socijalne koristi članovima ili lokalnom području. Energetske zajednice mogu investirati i razvijati projekte na pojedinačnim objektima svojih članova i objektima javnih tijela i površinama.

Ivan Hanžek/PD

Jedni od prvih koji su hrabro krenuli u osnivanje energetske zajednice su članovi DVD-a Špičkovina koji će na krov svog društva instalirati sunčanu elektranu maksimalne snage od 64 kWp, a koja će svim zainteresiranim sugrađanima omogućiti da postanu suvlasnici elektrane.

U predanom zahtjevu za izdavanje dozvole kojeg su predali Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA), a čiji odgovor još čekaju, je 18 suvlasnika elektrane – DVD Špičkovina kao pravna osoba i članovi DVD-a kao fizičke osobe.

Cijela procedura prikupljanja svih potrebnih dokumenata trajala je devet mjeseci. Kako će funkcionirati dijeljenje energije buduće solarne elektrane pojasnio nam je Mladen Bartol, predsjednik DVD-a Špičkovina: “Ključ dijeljenja energije bit će prema iznosu investicije, jer se prema tome dijeli i postotak u ukupnoj snazi elektrane.”

1000

eura po kWp kretat će se troškovi solarne elektrane koja trenutno ima 18 vlasnika

Neprovediv zakonodavni okvir
U sklopu pokretanja ekonomske zajednice Špičkovina izrađena je shema dijeljena električne energije, a gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek objašnjava kako Zakon prepoznaje potrebu i obavezu tzv. ključa dijeljenja unutar energetske zajednice, no nadležna tijela trenutno ne raspolažu potrebnim softverom. Energija se između članova ekonomske zajednice dijeli prema izrađenom statičkom ključu dijeljenja energije iz kojeg se vidi kako je električna energija predana u mrežu i kako je preuzeta iz mreže na obračunskim mjernim mjestima članova, te se onda dijeli po obračunskim mjernim mjestima koja su uključena u dijeljenje električne energije.

Problem zakonodavnog okvira povezanog uz energetske zajednice istaknuo je i Goran Čačić, predsjednik skupštine Zelene energetske zadruge, koji kaže: “Zakonodavni okvir je pripremljen, ali nije provediv u praksi, što nam zorno pokazuje nedostatak registriranih zajednica u Hrvatskoj. Uz nedovoljno kvalitetan i neprovediv osnovni zakonodavni okvir, nedostaju ili su nedovoljno dobro pripremljeni i drugi tehnički dokumenti, propisi i procesi koji trebaju pobliže definirati sve elemente koji su bitni za osnivanje, razvoj i rast energetskih zajednica u našoj zemlji.”

Hanžek: Zajedničko korištenje obnovljivih izvora promiče održivu uporabu resursa i zaštitu okoliša te jača lokalnu zajednicu.

No usprkos kompliciranoj administraciji i zakonodavstvu, želja za ovakvim tipom dijeljenja energije i dalje je tu. Bartol naglašava kako je ideja započela kao želja za stabilnosti same udruge, tj. DVD-a koji je osnovan davne 1938. godine. Tajnica društva otputovala je do Njemačke i Austrije kako bi se informirala kako princip energetske zajednice građana funkcionira u tim državama u kojima su one već ustaljeni, višegodišnji sistem. Prema procjenama koje je s nama podijelio Bartol svi troškovi će se kretati oko 1000 eura po kwp, a ukoliko budu zadovoljni s inicijalnim postavljenim solarnim panelima i uštedom koju ostvare, na krovu DVD-a Špičkovina imaju prostora za još jednu seriju panela iste veličine.

Značajan interes građana
“Željeli smo pružiti našim članovima mogućnost korištenja vlastitih izvora obnovljivih energija. Tu ima još niz koristi ovog projekta u vidu smanjenja troškova računa, a i ekološku osviještenost gledamo sada na drugačiji način. Tako je došlo do suradnje s REGEA-om”, izjavio je Bartol. DVD u ovaj projekt ne ulazi sam, Grad Zabok prepoznao je značaj ovog projekta za zajednicu i osigurao polovicu potrebnih sredstava za pokrivanje troškova izgradnje. Gradonačelnik Zaboka kazao je u Gradu nadaju pozitivnom odgovoru HERA-e i naglašavaju svoju posvećenost razvoju održive energije i doprinosu zaštiti okoliša. Uz to, odlično je što je reakcija lokalne zajednice u ovom dijelu Hrvatskog zagorja izrazito pozitivna, naglašava Hanžek.

“Zabilježen je značajan interes građana za sudjelovanje u ovom inovativnom i održivom pothvatu, što se ogleda u brojnim upitima za uključivanje u zajednicu. Energetska zajednica u Špičkovini predstavlja korak naprijed u energetskoj neovisnosti i održivosti, ali i jača lokalnu zajednicu kroz zajednički rad i suradnju na ostvarenju zajedničkih ciljeva”, kazao je Hanžek.

Koliko uložiš, toliko dobivaš

Ključ dijeljenja energije bit će prema iznosu investicije, jer se prema tome dijeli i postotak u ukupnoj snazi elektrane.

Energetske zajednice prvenstveno omogućavaju povećanje energetske neovisnosti kroz proizvodnju vlastite obnovljive energije, a time se smanjuje i ovisnost o vanjskim dobavljačima i cijenama koje oni postavljaju. Zajedničko korištenje obnovljivih izvora energije uz to doprinosi smanjenju emisije stakleničkih plinova, promiče održivu uporabu resursa i zaštitu okoliša.

“Ovakav model suradnje i kolektivnog djelovanje ne samo da jača lokalnu zajednicu već i stvara temelje za izgradnju otpornijeg energetskog sustava”, rekao je Hanžek.

Grad Zabok je jedan od tri koji priprema ovakav model dijeljenja energije. Slična priča očekuje se uskoro i u Karlovcu i Samoboru. Za ove pilot projekte zaslužen je tim iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i europski projekt pod nazivom SHAREs.

New Report

Close