Provectus će valom akvizicija utrostručiti Aviva Grupu

Autor: Marija Crnjak , 01. veljača 2022. u 14:32
Aviva je prošlog tjedna preuzela radiološku Polikliniku Dijagnostika 2000/G. Stanzl/PIXSELL

Već ovog tjedna novo preuzimanje, do kraja godine desetak.

Investicijsko društvo Provectus Capital Partners (PCP), vlasnik Poliklinike Aviva i novi investitor u domaćem sektoru privatnog zdravstva, ne samo da planira ozbiljan val akvizicija, nego je i prvi veći igrač koji je pokrenuo konsolidaciju sektora u Hrvatskoj, uključujući i dentalnu medicinu.

To pokazuje i određenu zrelost sustava koji je sada spreman za okrupnjavanje, uz osnivače manjih poliklinika i ordinacija koji su svjesni da im ulazak u veći sustav predstavlja velik korak naprijed.

Konkretno, kako doznaje Poslovni dnevnik, buduća Grupa Aviva nakon nedavne akvizicije Dijagnostike 2000, već ovog tjedna zaključuje još jedno preuzimanje u Zagrebu, a kroz cijelu ovu godinu u Grupu planiraju uključiti još desetak ustanova iz cijele zemlje, s kojima još traju pregovori. Time će vrijednost prihoda Avive porasti samo u ovoj godini za tri puta.

Potvrdila nam je to Nevenka Kovač, ravnateljica Poliklinike Aviva, koja se pozivu Provectus Capital Partnersa da prihvati izazov odazvala prošle jeseni.

Na ovu poziciju Kovač je došla s bogatim iskustvom upravljanja u javnom i privatnom zdravstvu, uključujući i suradnju s tijelima Europske komisije, Europskom investicijskom bankom, Svjetskom bankom i drugim međunarodnim institucijama.

“Hrvatsko tržište privatnog sektora zdravstva jako je fragmentirano, imamo na stotine malih poduzetnika koji rade odlično, razvijaju se zadnjih 10, 15 godina, ali im je teško održavati kvalitetu bez snage koju može pružiti jedan veliki igrač.

40.000

korisnika ima Aviva u u područjima prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije

Također, iako zdravlje nema cijenu, resursi su ograničeni i jako je važno što bolje upravljati kako bi se mogla pružiti najbolja moguća zdravstvena skrb pacijentima. To je vodilja konsolidacije u sustav u kojem svatko radi ono u čemu je najbolji, uz uvođenje dijeljenih servisnih usluga kako bi se optimizirali troškovi.

Uz investicijsku i financijsku snagu i stabilnost, prednost velike grupe je super učinkovito upravljanje kadrovima, pa tako primjerice naši liječnici specijalisti mogu raditi za više članova grupe. Pred ulaskom smo u eurozonu, Schengen, postajemo dio europskog tržišta i konsolidacija je korak koji je pred nama”, pojašnjava Nevenka Kovač za Poslovni dnevnik.

Proces ide prilično brzo. Kako je poznato, Polikliniku Aviva PCP je preuzeo lani u rujnu od Fortenove u procesu dezinvestiranja njihovog core biznisa, putem fonda razvojnog kapitala ASEF (Adriatic Structured Equity Fund).

Riječ je o jednoj od najvećih domaćih poliklinika s više od 80 djelatnika i 40 godina tradicije, kroz koju godišnje prođe više od 40.000 korisnika u područjima prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije.

Aviva je u zdravstvenom sektoru bila treća investicija ovog fonda koji cilja na tržišta jugoistočne Europe, nakon što su preuzeli dvije stomatološke poliklinike, zagrebačku Arenu i Salona Dental iz Solina, što je ujedno baza za njihovu prvu regionalnu dentalnu grupaciju Adria Dental Group.

Kako je izjavio Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a, objedinjeni nastup dentalnih poliklinika ojačat će rast u Hrvatskoj ali i na stranim tržištima, a koliko vjeruju u priču pokazali su ulaganjem u trenutku kad je zbog pandemije u segmentu zdravstvenog turizma značajno pao promet.

Nevenka Kovač, ravnateljica Poliklinike Aviva/PD

Mogu ostati u projektu
Prošlog tjedna Aviva je preuzela radiološku Polikliniku Dijagnostika 2000, što će ojačati poziciju Poliklinike Aviva u radiološkoj dijagnostici i osigurati dodanu vrijednost za preko 40.000 korisnika Avive.

Dijagnostika 2000 ima dva najsuvremenija aparata za magnetsku rezonancu, ima ugovore sa svim većim osiguravajućim kućama te Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Bojan Jernej, ravnatelj Poliklinike Dijagnostika 2000 prilikom preuzimanja pojasnio je kako vidi značajne prednosti ulaska pod okrilje Poliklinike Aviva, kako za daljnji razvoj poslovanja, tako i za daljnji razvoj njihovog specijalističkog tima.

Pružanje zdravstvene usluge na najvišoj razini zahtijeva značajna ulaganja i u tehnologiju i u ljude, i ovaj ulagač će to moći podržati.

Kovač

Tržište privatnog zdravstva jako je fragmentirano, imamo stotine malih poduzetnika koji rade odlično, ali teško je održavati kvalitetu bez snage koju pruža velik igrač.

Ove srijede očekujemo objavu o novoj akviziciji u Zagrebu, a Aviva pregovara s još desetak poliklinika diljem zemlje. Njihov model je preuzimanje većinskog vlasništva, tako da se vlasnicima nudi ostanak u projektu i sudjelovanje u daljnjem razvoju, s obzirom da se radi o poduzetnicima i liječnicima koji su uz svoje projekte vezani i osobno i profesionalno.

Grupa Aviva članicama će ponuditi kapital za ulaganje u tehnologiju i ljude, knowhow, certificiranje, standardizaciju protokola, edukaciju.

Plan je razvijati i ojačati brojne djelatnosti (Aviva je trenutno registrirana za 23 djelatnosti), od dijagnostike, kardiologije, radiologije, fizikalne rehabilitacije, urologije, dermatologije nadalje. Usto će se osnovati posebna tvrtka za servisne nezdravstvene djelatnosti, kako bi se taj dio optimizirao.

23

djelatnosti na popisu registriranih trenutno ima Aviva

Rivalstvo umjesto partnerstva
Iako osim radiološkog dijela Dijagnostike 2000, poliklinike koje bi uskoro mogle biti članice Grupe Aviva imaju tek mali udjel usluga koje pružaju preko državnog osiguravatelja, upravo model konsolidacije mogao bi biti značajan korak za buduće bolje povezivanje javnog i privatnog zdravstvenog sektora u Hrvatskoj.

Taj se odnos sada temelji više na konkurenciji nego na suradnji, iako vodeći stručnjaci za zdravstvene sustave ističu kako oblik vlasništva zdravstvene ustanove ne bi smio biti važan u pružanju usluga.

Glavna prepreka i dalje ostaju preniske cijene usluga koje nudi HZZO svojim potencijalnim partnerima u privatnim ustanovama, iako suradnja s privatnicima javni sektor lišava skupih ulaganja u tehnologiju, prostor, edukaciju i niz drugih troškova.

Komentirajte prvi

New Report

Close