Prosvjednici: Nedirnutu prirodu isključiti iz turističkih zona

Autor: Poslovni dnevnik , 02. veljača 2023. u 22:00
Prosvjed na Markovom trgu protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama organizirala je inicijativa ‘Javno je dobro’/P. Macek/PIXSELL

Prosvjednici su zatražili povlačenje prijedloga i izradu potpuno novog zakona.

Prosvjed u organizaciji građanske inicijative “Javno je dobro” protiv Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održan je jučer na Markovom trgu. Prosvjednici su zatražili povlačenje prijedloga i izradu potpuno novog zakona.

Članica Udruge za održivi razvoj Osejava Ivana Miočević Franić kazala je da je Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedorečen i da je potrebno isključiti obilježja nedirnute prirode iz turističkih zona prostorno-planskih akata i ukinuti mogućnost davanja koncesija.

Dodala je da prijedlog isključuje jedinice lokalne samouprave i građane iz odlučivanja o namjeni prostora na svom području i da je bitno definirati prirodne i uređene plaže kao opće dobro.

“Svakodnevno svjedočimo da se velika rasprodaja javnih dobara događa pred našim očima. Ako sami kao građani ne ustanemo protiv toga, nitko nam neće sačuvati obalu, plaže, vode, šume i ostala poljoprivredna dobra”, kazala je saborska zastupnica Možemo! Rada Borić.

Prosvjedu je prisustvovao i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji je ocijenio da je Prijedlog zakona preishitren.

“Zakon treba promijeniti, a na nama je da branimo zadnju crtu pomorskog dobra, to smo radili i 2017. kada smo prosvjedovali protiv Zakona o koncesijama”, istaknuo je Bulj. Dodao je i da je ministar Butković potvrdio da će se Zakon morati promijeniti.

Član Zelenog odreda Željan Jurlina istaknuo je da se pomorsko dobro ne može “dati u ruke korporacijama i bankarima” te da ga se ne može eksploatirati tako da smo mi podstanari u vlastitoj kući.

Komentirajte prvi

New Report

Close