Prosječna plaća u Hrvatskoj 5.652 kune

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2016. u 12:46
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prosječna neto plaća isplaćena za veljaču tako je za šest kuna viša od prosjeka za siječanj te za 87 kuna više u odnosu na prosječnu neto plaću za drugi mjesec prošle godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 5.652 kune, što je nominalno 0,1 posto više nego u prethodnom mjesecu te 1,5 posto više od prosjeka za lanjsku veljaču, pokazuju u petak objavljene prve procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prosječna neto plaća isplaćena za veljaču tako je za šest kuna viša od prosjeka za siječanj te za 87 kuna više u odnosu na prosječnu neto plaću za drugi mjesec prošle godine.

 Prvi podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna bruto plaća za veljaču ove godine po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 7.735 kuna. Na mjesečnoj razni, prosječna bruto plaća za veljaču bila je nominalno viša za 0,3 posto ili 26 kuna, dok je na godišnjoj razini niža za 1,3 posto ili 102 kune.

Danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku drugi su mjesec zaredom prikupljeni po novoj metodologiji.

 DZS je, naime, s početkom ove godine prestao prikupljati prosječne mjesečne podatke o bruto i neto plaćama te broju zaposlenih u pravnim osobama putem statističkog obrasca RAD-1 te su, nakon više od 50 godina uporabe, papirnati obrasci zamijenjeni modernijim načinom prikupljanja i obrade podataka iz obrasca JOPPD. 

 U bivšem načinu mjesečnog prikupljanja podataka o plaćama i broju zaposlenih u pravnim osobama putem istraživanja RAD-1 bilo je, naime, obuhvaćeno 70 posto zaposlenih iz svakog odjeljka Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD). Promjena metodologije prikupljanja i obrade podataka rezultirala je prekidom serija podataka statistike tržišta rada, tako da podaci za siječanj i veljaču ove godine nisu usporedivi s prethodno objavljenim mjesečnim podacima.

Komentirajte prvi

New Report

Close