Promjene u financiranju fakulteta, uvodi se e-diploma

Autor: Lana Kovačević/VL , 07. siječanj 2024. u 09:25
U evidenciji će se pohraniti sve diplome visokih učilišta u posljednjih 40 godina/D. Špehar/PIXSELL

U evidenciji se tako neće pohranjivati samo nove diplome, već i sve diplome koje su visoka učilišta iz RH izdala u posljednjih 40 godina.

Digitalne diplome koje će se pohranjivati u nacionalnu evidenciju diploma i dopunskih isprava o studiju jedna su od novosti za 2024. godinu. U evidenciji se tako neće pohranjivati samo nove diplome, već i sve diplome koje su visoka učilišta iz RH izdala u posljednjih 40 godina.

Time se konačno staje na kraj krivotvorenim ispravama, a za što je najvrjedniji iskorak u cijelom postupku pokrenula prethodnica Radovana Fuchsa, Blaženka Divjak.

U 2024. se nastavlja i projekt e-sveučilišta kojim se planira unaprjeđenje postojećeg informatičkog sustava i povezivanje evidencija u visokom obrazovanju na nacionalnoj razini, ali i uvođenje dodatnih obrazovnih programa za osnaživanje profesora za podučavanje u digitalnom okruženju.

Velika ovogodišnja promjena jest i u financiranju fakulteta i instituta koji više novac iz proračuna neće dobivati kao do sada, već na temelju rezultata pri čemu će se bodovati čitav niz dostignuća, ali i bolja i učestalija suradnja kroz različite projekte s gospodarstvom.

Ove godine slijede i povećana ulaganja u istraživačke i inovacijske kapacitete na sveučilišta, a planirano je usvajanje novog pravilnika o studentskoj prehrani.

Komentirajte prvi

New Report

Close