Na vagi 300 milijuna eura: Promjena koja bi otjerala ruskog vlasnika

Autor: Marija Crnjak , 18. listopad 2018. u 10:08
Iz uprave hotela nismo doznali što misle o budućnosti projekta resorta/Goran Kovačić/PIXSELL

Investitor kaže da ne bi nikad kupio Haludovo da mu nije obećana zatvorena koncesija, Općina mu nudi kompromis, on odbija.

Slučaj zapuštenog hotelskog kompleksa Haludovo na otoku Krku mogao bi se raspetljati u narednih par mjeseci, a od moguća dva smjera zasad se izglednijim čini da će ruski investitor, predsjednik Nadzornog odbora Haludova Ara Abramyan ostati bez ikakvih prava na izgradnju planiranog resorta. 

Druga je opcija da konačno krene s investicijom za koju nema prepreka, no pod uvjetima općine Malinska-Dubašnica, koja mu ne želi dati zatvorenu koncesiju na plaži. Naime, kako je objavljeno na stranicama općine, načelnik Robert Anton Kraljić nedavno je razgovarao s Abramyanom koji bi navodno ulagao 250 do 300 milijuna eura, no traži zatvorenu koncesiju na pomorskom dobru od hotela Maestral do Ribarskog sela.

"Objašnjenje je da se time omogućuje visoka razina sigurnosti i vrhunska kvaliteta ponude. No, time bismo izgubili obalnu šetnicu od hotela Maestral do Ribarskog sela te brojna plažna mjesta,  a lokalna zajednica izgubila kontakt sa znatnim dijelom jedinstvenog područja naše Općine", pojasnio je načelnik u svojoj objavi.  Za Poslovni dnevnik Kraljić je potvrdio da Općina nije spremna pristati na zahtjeve za zatvorenom koncesijom. "Investitoru se ponudilo drugo kompromisno rješenje, o kojem također mi kao općina ne odlučujemo, već županija i država, na koje on ne pristaje", pojašnjava načelnik. 

U Malinskoj su voljni raspravljati o djelomično zatvorenoj koncesiji poput one u uvali Čikat na Malom Lošinju, međutim investitor to uporno odbija te ponavlja da nikad ne bi kupio Haludovo da mu nije bila obećana zatvorena koncesija. 

No načelnik ima i drugo rješenje. Ukoliko investitor ne pristane ulagati po Detaljnom planu uređenja (DPU), koji je sam financirao i koji je prihvaćen 2007. godine, općina je spremna taj DPU poništiti. Tako bi se slučaj praktički vratio na početak, a investitor bi bio motiviran prodati kompleks koji mu trenutačno ne predstavlja teret, a očito nema ambicije za revitalizaciju kompleksa. "U DPU je ugrađeno ono što je investitor tada tražio, a nikad po tome nije počeo graditi, dakle očito taj DPU više nije potreban", kaže načelnik Kraljić. 

Ovaj bi potez općine možda pokrenuo proces koji bi razriješio sudbinu Haludova, nakon što država ni pet godina od prve najave nije uspjela uvesti porez na nekretnine. Upravo taj porez najavljivao se kao mjera i da privođenja neiskorištene imovine u gospodarske svrhe. Iz uprave Hotela Haludovo nismo dobili odgovor na naš upit o budućnosti projekta. Direktorica Nadežda Tonić poručila nam je da je na putu. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

sta kaze gospodin Zilic? oce spasit investiciju?

Upravo zbog kaosa u urbanizmu, koji namjerno stvaraju partijski korupcionisti kako bi lovili u mutnom, ovakvi investitori dominiraju po obali. zatvorenu koncesiju nije lako dobiti ni u tunisu, gdje bradati napadaju resorte, a on bi to htio u hrvatskoj, gdje je to simbol uzurpiranja javnog dobra.

no mnogi su do defacto zatvorene koncesije došli zaobilazno, korumpirani političari su im dopustili da grade tik iz more, i čak i kad nema ograde i žice prolazak takvim prostorima ljudima izvana često je iznimno nepraktičan i neugodan.

sad se vidi koliko je bila dragocjena “ćaćina” koncepcija iz negdje 2006. da se zabrani sva nova gradnja 100 m od morske linije, a protiv koje su ustali svi lovci u mutnom u cijeloj državi, pa je pala, kao što u hrvatskoj propadaju i sve druge dobre ideje.

mi nemamo ništa zakonski kako treba, ne mora biti porez, ali mora biti Zakon, kojim bi lokalna samouprava onemogućila pojedince da na određenim lokacijama uzgajaju poskoke, pse lutalice, štakore i sakupljaju narkomane, a to bi svaka normalna država mogla donijeti, samo nema tko lupiti šakom o stol i reći

New Report

Close