Promet pao samo specijaliziranim trgovinama hranom

Autor: Ana Blašković , 10. siječanj 2018. u 22:00
Maloprodaja tekstila i obuće u plusu 6,3%

U trgovini na malo na hrvatskom tržištu u studenom prošle godine realni rast 5,7 posto na godišnjoj razini.

Dan nakon što je Europski statistički ured objavio podatke o maloprodaji po kojima se Hrvatska s rastom tog segmenta svrstala uz bok najboljih poput Njemačke i Portugala, Državni zavod za statistiku jučer je objavio svoju analizu za studeni 2017. koja je pokazala da su njihove procjene od rastu od  5,7 posto na godišnjoj razini, bile točne.

Time je ujedno, potvrđuje DZS, oboren rekort u trajanju pozitivnog trebda budući da je rast potrošnje ostvaren 39. uzastopnih mjeseci.  Kada je riječ o mjesečnoj razini, u odnosu na listopad, potrošnja je nominalno povećana za 2,4 posto, a realno za 2,2 posto. U 11 mjeseci riječ je pak o realnom rasu od za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Pad promet na godišnjoj razini zadesio je samo specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama, iznosio je 1,7 posto. "U studenom lani je u odnosu na isti mjesec 2016. najviše, za 12,1 posto, porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima. Prema trgovačkim strukama, u studenom je prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, za 30,1 posto", stoji u analizi Zavoda.

Dodaju da se po pitanju motornih goriva i maziva bilježi rast od 8,5 posto, u maloprodaji tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima on iznosi 6,3 posto, dok je prodaji medicinskih, ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda u plusu 6,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close