Projekt vrijedniji od Pelješkog mosta: Turci s 400 radnika grade novu prugu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. kolovoz 2020. u 07:30
Foto: MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Infrastrukturni projekt vrijedniji je čak i od Pelješkog mosta.

Turci će se uskoro utaboriti kod Križevaca, odobrili su tamošnji gradski oci, donijevši na Gradskom vijeću odluku o davanju u zakup građevinskog zemljišta u gospodarskoj zoni Gornji Čret u korist tvrtke Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S. Ona je u svibnju počela graditi drugi i rekonstruirati postojeći kolosijek željezničke pruge od Križevaca do Koprivnice i prema državnoj granici s Mađarskom (pojedinačno najveći projekt infrastrukture u Hrvatskoj, vrijedan 2,41 milijardu kuna bez PDV-a, 85% financira EU), a za takav kapitalni višegodišnji zahvat treba prostor za smještaj izvođača. U igri za lokaciju radničkog kampa spominjali su se Lepavina, Vojakovački Kloštar i križevačka zona, koja se pokazala kao konačan i najbolji odabir. Turci su se javili na natječaj gradske uprave za zakup, nakon slanja pisma namjere. Riječ je o parceli od oko 16 hektara na istočnom dijelu zone, koju zakupljuju na pet godina. Cengiz se obvezuje kao investitor “pripremiti projektnu dokumentaciju, ishoditi dozvole te izgraditi svu prometnu i komunalnu infrastrukturu za izgradnju baze za smještaj radnika na izgradnji željezničke pruge”, stoji u obavijesti gradske uprave. U kampu bi boravilo oko 400 radnika u više od 100 montažnih kućica. No, Cengiz zakup neće platiti novcem (mjesečno početna cijena 0,25 kn/m2+PDV), već će nakon isteka ugovora ceste, plinovod, vodovod i ostalo predati vlasniku zemljišta – Gradu.

To je bio okidač za reakcije gradske oporbe koja zamjera da se umjesto gradnje proizvodnih hala zona iznajmljuje za kamp te da cijena najma nije definirana. Gradonačelnik Mario Rajn uzvraća da će Grad Križevci uštedjeti oko 4,5 milijuna kuna koliko bi inače koštao projekt.

“Kompletne radove odradit će investitor. Da je Grad išao graditi toliku infrastrukturu te dao u zakup zemljište, imali bismo manjak od oko 1,8 milijuna kuna jer bismo uprihodili samo 2,7 milijuna”, ističe Rajn. Pročelnik za gospodarstvo Ivan Biškup kaže nam da “vjeruje da će Turci povući i lokalne poduzetnike koji bi s njima surađivali, servisirali strojeve i slično”.

2,5 milijarde

kuna bez PDV-a ‘teški’ radovi na pruzi, 85% financira EU

Na Gornjem Čretu zasad je 6 poduzetnika, vlasnika ili zakupaca parcela na kojima imaju pogone. Cengiz ima godišnje prihode iznad milijardu dolara, gradio je, uz ostalo, novi veliki aerodrom u Istanbulu, a radi i drugu cijev tunela Karavanke između Slovenije i Austrije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Baš tako

Koja sramota, da niti pruge niti mostove više ne znamo graditi! I svima je sve ok!
Novinari, zašto ne postavite to pitanje političarima? Zašto ste dio problema, ulizice oportunističke?

New Report

Close