Projekt turističkog vrednovanja pomorske baštine “Mala barka”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2015. u 20:03
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Projekt “Mala barka”, vrijedan oko 680.000 eura, kojim se planira turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine sjevernog Jadrana stvaranjem novih turističkih proizvoda, predstavljen je u srijedu u Rijeci.

Projekt "Mala barka", vrijedan oko 680.000 eura, kojim se planira turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine sjevernog Jadrana stvaranjem novih turističkih proizvoda, predstavljen je u srijedu u Rijeci.

Predstavili su ga partneri u projektu, predstavnici Primorsko-goranske županije, koja je vodeći partner, Turističke zajednice Kvarnera, slovenske Općine Izola i Turističke zajednice Općine Izola.

Partneri će osigurat 15 posto novca, dok se ostalih, bespovratnih 85 posto, osigurava iz EU-ovog IPA fonda, a projekt će se provoditi do travnja 2016.

Osnovni cilj projekta je održivi ekonomski i društveni razvoj pograničnog područja unaprjeđenjem turističke ponude koja ujedinjuje povijesne, tradicionalne i kulturne sadržaje temeljene na pomorstvu, uz razvoj ruralnog prostora.

Projektom se želi razviti turistički proizvod temeljen na pomorskoj baštini, osigurati njegovu prepoznatljivost, razviti mrežu stručnjaka u području Rijeka-Mošćenička Draga-Izola, kao i razviti zajednički centar izvrsnosti, osigurati njegovu održivost i omogućiti širenje modela na ostala prekogranična mjesta.

Sastavni dio projekta je osmišljavanje i provođenje turističkih manifestacija koje čuvaju i promoviraju kulturno-povijesnu baštinu pograničnog područja.

Predviđaju se trodnevne manifestacije u Mošćeničkoj Dragi, Krku, Rijeci i Izoli, na kojima će se izmjenjivati edukativni i zabavni sadržaji. Riječ je o radionicama i drugim aktivnostima koje prikazuju život u prošlosti vezan uz pomorstvo, radionice drvenih barki, izrade mreža, vrša, parangala, mornarskih i nautičkih vještina, pripreme tradicionalne hrane i pića te izrade narodnih nošnji.

Dio manifestacija bila bi regata tradicionalnih drvenih plovila, vožnja turista tim plovilima, zabava uz folklorne nastupe i klapsku pjesmu, degustacije, izložbe.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov izjavila je da je "ovo primjer dobre suradnje s našim partnerima sa slovenske strane. Turizam treba iskoristiti financijska sredstva koja nam pruža EU, što dokazujemo ovim projektom", rekla je dodavši da je riječ o projektu koji je dobra prilika za očuvanje kulturne baštine i omogućavanje jedinstvenih sadržaja za turiste.

Komentirajte prvi

New Report

Close