Projekt obrane od poplave u slivu Kupe

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2018. u 21:59
Zoran Đuroković i karlovački župan Damir Jelić

Za projekt se planiraju EU sredstva, a za područje Karlovačke županije potrebno je 680 milijuna kuna.

Sabor Republike Hrvatske uskoro bi trebao izglasati Zakon o obrani od poplava sliva rijeke Kupe, popularno nazvan 'LEX Kupa', kojim bi se pravno regulirali postupci i mjere u projektu obrane od poplava područja uz sliv rijeke Kupe u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i dijelu Zagrebačke županije.

Za projekt obrane od poplava ovog područja planiraju se koristiti sredstva iz EU fondova, a samo za područje Karlovačke županije potrebna su sredstva u iznosu od 680 milijuna kuna. Kako bi se ubrzao cijeli postupak, napose posao rješavanja brojnih imovinsko-pravnih poslova na česticama koje treba riješiti, Karlovačka županija predstavila je do sada jedinstven model u Hrvatskoj tzv. Ogulinski model u kojem 10 pravnika u pravnim timovima rješavaju imovinsko-pravne poslove na projektu obrane od poplave grada Ogulina.

Posebnost je ovog modela što pravne timove čine pravnici koji svi nisu zaposlenici Karlovačke županije, već uz županijske pravnike iz svih upravnih tijela Županije na projektu rade i pravnici iz drugih institucija i ustanova u Karlovačkoj županiji, izvan svog redovnog posla, kao i dvoje njih koji su zaposleni preko Zavoda za zapošljavanje. Ovakav način rada rezultirao je iznimnom akceleracijom procesa i osjetnim povećanjem broja riješenih predmeta, pa će se po okončanju posla u Ogulinu pravni timovi usmjeriti na područje grada Karlovca, gdje je potrebno riješiti oko 11 tisuća čestica.

 

Đuroković

Ogulinski model sedmerostruko je ubrzao rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na projektu obrane od poplava.

O učinkovitosti modela pozitivno su se izrazili i predstavnici Hrvatskih voda na čelu s generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem, koji je na za tu prigodu pripremljenoj konferenciji za medije u Gradu Ogulinu izjavio: "Ogulinski model jedinstven je u Hrvatskoj, sedmerostruko je ubrzao rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na projektu obrane od poplava, koji će u cijelosti biti završen do 2023. godine."

U Ogulinu su predstavljeni rezultati u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa po ovom modelu, započetom prije godinu dana, 15. studenog 2017., a u kojem pravni timovi Županije i njenih tvrtki i ustanova razriješili – od ukupno 790 čestica, u obuhvatu rada je njih 339. Od početka rada, kada je Sporazum potpisan, riješeno je 176 čestica, a prije toga je godišnje rješavano 25 čestica, iz čega se jasno vidi veliko ubrzanje i učinkovitost u radu. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković podsjetio je da projekt obrane od poplava Ogulina stoji 185 milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva iz EU fondova. Za očekivati je da će cijeli projekt završiti do 2023. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close