Proizvodnja funkcionalne hrane prilika za prehrambenu industriju

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2023. u 23:00
Foto: HGK

Trendovi prehrambenih navika potrošača i sve veća svijest o zdravlju potiču rast sektora, dok inovacije i regulativa igraju ključnu ulogu u oblikovanju ovog tržišta.

“U proizvodnji funkcionalne hrane vidimo priliku za prehrambenu industriju zbog rastućeg tržišta i povećanja potražnje za hranom koja nudi benefit za zdravlje. Povećanje ulaganja u istraživanje u ovom području ključno je za unapređenje inovacija i konkurentske sposobnosti. Suradnja sa istraživačkim institucijama, znanstvenom zajednicom i drugim kompanijama kako bi zajednički financirali takve projekte, trebali bi biti snažni pokretači za rast tržišta funkcionalne i inovativne hrane u Hrvatskoj”, istaknula je Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, na 15. stručnom skupu Funkcionalna hrana u Hrvatskoj, koji se tradicionalno održava u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog društva za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam.

Stručni skup okupio je naše najpoznatije prehrambene tvrtke, nadležna tijela, znanstvenu zajednicu, javno zdravstvo, pod krilaticom – Sinergija gospodarstva, znanosti, kontrole i sigurnosti hrane.  Jedan od mogućih razloga zašto baš stanovnici “Zemlje izlazećeg sunca” nadžive svoju generaciju – diljem svijeta i slove kao najdugovječniji narod, može biti i taj što se pojam “funkcionalna hrana” prvi put počeo koristiti upravo u Japanu 1980-tih. Vrlo brzo se taj trend proširio i na ostatak svijeta, a trendovi prehrambenih navika potrošača i sve veća svijest o zdravlju potiču rast sektora, dok inovacije i regulativa igraju ključnu ulogu u oblikovanju ovog tržišta.

U usporedbi s 2008. godinom, kada je cjelokupno tržište funkcionalne hrane bilo procijenjeno na 80 milijardi američkih dolara, pri čemu su SAD i Japan držale većinski udio (60 posto) krajem 2022. godine globalno tržište funkcionalne hrane dosegnulo je vrijednost od 193,77 milijarde američkih dolara i očekuje se da će dodatno rasti uz godišnju stopu od 6,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close