Proizvodne cijene u RH u ožujku 25% veće nego lani

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2022. u 22:00
Na godišnjoj razini proizvođačke cijene u industriji EU s najvišim stopama rasta otkad Eurostat objavljuje podatke/N. Čutuk/PIXSELL

Na razini EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u ožujku 5,4% u odnosu na veljaču.

Proizvođačke cijene u industriji EU porasle su u ožujku najsnažnije otkad je Eurostat počeo objavljivati podatke, odražavajući poskupljenje energenata i sirovina pod utjecajem rata u Ukrajini.

Na razini EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u ožujku 5,4% u odnosu na veljaču. Stopa rasta u ožujku najviša je otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke u veljači 2000.

U eurozoni uvećane su 5,3%, najsnažnije od listopada lani. Najviše je na oba područja ubrzao rast proizvođačkih cijena u energetici. U takvim su uvjetima rata u Ukrajini u ožujku porasle za 11,6% u odnosu na veljaču, a u eurozoni za 11,1%.

Kad se isključi energetski sektor, cijene su u EU bile više 2,3, a u eurozoni 2,1% nego u veljači. Na godišnjoj razini proizvođačke cijene u industriji EU porasle su u ožujku za 36,5%, te za 36,8 u industriji eurozone, najviše stope rasta otkad je Eurostat počeo objavljivati podatke.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji EU bile su u ožujku više 14,1, u eurozoni 13,6%. Irska industrija prednjačila je skokom cijena i na godišnjoj razini, udvostručivši ih u odnosu na ožujak 2021.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u ožujku za četvrtinu više nego u istom lanjskom mjesecu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close