Nada Barišić, direktorica Žito zajednice koja okuplja gotovo 70 % prerađivačke proizvodnje žitarica odgovorila je na pitanje zašto su pekarski proizvodi i kruh najviše poskupjeli u Hrvatskoj u zadnjih godinu i pol dana, piše N1.
“Odgovor je vrlo jednostavan. Kad su vam ulazni troškovi povećani do te mjere da više ne možete raditi po cijenama po kojima ste radili, tada je jedini izlaz iz te situacije poskupljenje finalnog proizvoda. Još od jeseni 2020. cijena žitarica bilježni enorman rast, kako na svjetskim burzama tako i kod nas. Taj enorman rast cijena žitarica i uljarica dodatno je pogoršao i rast cijene energenata i svih ostalih ulaznih troškova. Naša pekarska industrija je čak poskupljivala manjom stopom nego li su ulazni troškovi rasli”, naglašava Barišić.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu