Proizvođačke cijene u EU blago skočile

Autor: Darko Bičak , 08. siječanj 2018. u 21:59
Energija poskupjela najviše od svih sektora/H. Jelavić/PIXSELL

Hrvatski troškovi rasli brže od prosjeka Unije, prema Eurostatu.

Proizvođačke cijene u europskoj industriji blago su ubrzale u studenom, a Hrvatska je bila među zemljama Europske unije s izrazitijim ubrzanjem na mjesečnoj razini, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU i eurozone proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u studenom za 0,6 posto u odnosu na listopad kada su uvećane 0,4 posto.

Najviše su u obje zone porasle cijene u energetskom sektoru, za 2,5 posto u EU, te za 2,3 posto u eurozoni. U ostalim su sektorima bile gotovo nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec, utvrdili su u Eurostatu.

Među zemljama EU najviše su u studenom na mjesečnoj razini porasle proizvođačke cijene u Nizozemskoj, za 1,9 posto, te u Danskoj, za 1,8 posto, Belgiji, za 1,7 posto, i u Francuskoj, za 1,4 posto.

U Hrvatskoj su uvećane 1,3 posto u odnosu na listopad kada su porasle 0,3 posto. Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u EU u studenom porasle 3,1 posto, nakon revidiranog 2,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close