Proizvođačke cijene porasle sedmi mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. kolovoz 2017. u 08:57
Foto: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene porasle u rudarstvu i vađenju za 1,1 posto i prerađivačkoj industriji za 1,3 posto, a pale su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,7 posto.

Cijene proizvoda hrvatske industrije u srpnju su porasle jedan posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pa je nastavljen njihov rast na godišnjoj razini sedmi mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju na mjesečnoj razini, u odnosu na lipanj, zadržale stabilnost.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u srpnju u odnosu na lipanj niže za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,2 posto.

Proizvođačke su cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj razini u srpnju bile više za 0,1 posto, a na inozemnim tržištima 0,1 posto niže. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 1,1 posto, a na inozemnom tržištu za 0,9 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, na mjesečnoj su razini u srpnju porasle cijene u energiji za 0,2 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,1 posto koliko su porasle i u kapitalnim proizvodima, dok su pale u intermedijarnim proizvodima za 0,2 posto. U netrajnim proizvodima za široku potrošnju zadržale su stabilnost.

Na godišnjoj razini, cijene energije u sedmom su mjesecu ove godine bile više za 3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za jedan posto. Trajni proizvodi za široku potrošnju pojeftinili su 1,9 posto, intermedijarni proizvodi 0,1, a kapitalni proizvodi 0,4 posto.

Po djelatnostima, na mjesečnoj su razini u srpnju cijene proizvoda pale su u u rudarstvu i vađenju za 1,2 posto, dok su u prerađivačkoj industriji, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u lipnju.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene porasle u rudarstvu i vađenju za 1,1 posto i prerađivačkoj industriji za 1,3 posto, a pale su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,7 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su ostale nepromijenjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close