Proizvođači traže 2,43 kn za litru mlijeka, besplatnu hranu i zaštitna sredstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2013. u 17:58
Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo / Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

‘On (ministar) ne može dalje funkcionirati, on nema rješenje za ovaj problem. Nažalost ovo nije prvi problem, a daj Bože da bude zadnji’, poručio je Laslo.

Osječko-baranjski proizvođači mlijeka zatražili su danas od Ministarstva poljoprivrede da im mlijeko s aflatoksinom bude nadoknađeno po cijeni od 2,43 kune, kolika je inače otkupna cijena mlijeka za proizvođače, te da mljekari dobiju besplatno svu hranu i zaštitna sredstva za krave kako bi se riješili aflatoksina. Istaknuli su to u Rakitovici na sastanku stotinjak članova Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije na kojem su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, lokalne uprave i samouprave. Iako je Ministarstvo poljoprivrede reagiralo i donijelo akcijski plan, taj je plan nedorečen s mnogo nepoznanica, rekli su proizvođači mlijeka koji su pritom posebice upozorili da se ne zna koju će cijenu proizvođači dobiti za to mlijeko, kada će to biti isplaćeno, tko će snositi troškove odvoza, itd.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo ustvrdio je da Ministarstvo poljoprivrede nije odradilo svoj posao, da mora preuzeti odgovornost, preuzeti sve troškove prema proizvođačima mlijeka, a rekao je i kako trebaju zatražiti ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. "On (ministar) ne može dalje funkcionirati, on nema rješenje za ovaj problem. Nažalost ovo nije prvi problem, a daj Bože da bude zadnji", poručio je Laslo. Proizvođači mlijeka upozorili su kako jučer mlijeko nije otkupljeno s oko 560 farmi, kako postoji niz nepoznanica vezanih za mlijeko s aflatoksinom koje se odvozi u bioplinska postrojenja.

Mljekari smatraju da mlijeko s aflatoksinom, koje se odvozi u bioplinska postrojenja, uključujuću svu dosadašnju količinu mlijeka koja je bačena, treba biti nadoknađeno po cijeni od 2,43 kune kolika je inače otkupna cijena mlijeka za proizvođače. Mljekari i s tom cijenom gube, jer neće dobiti tvorničku premiju za mlijeko, upozoreno je na skupu s kojeg je zatraženo i da mljekari dobiju besplatno svu hranu i zaštitna sredstva za krave kako bi se riješili aflatoksina.

Komentirajte prvi

New Report

Close