Prognoza BDP-a raste, inflacije spušta, rast plaća usporava

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2024. u 06:21
Guverner Boris Vučić /S. Midžor

Kreditna aktivnost je, ističe Vujčić, živa – potražnja kredita “nije značajno manja” nego ranije, a više se smanjila u sektoru poduzeća nego u kućanskom sektoru.

Guverner HNB-a Boris Vujčić najavio je kako će HNB-ova prognoza ovogodišnje stope inflacije u Hrvatskoj biti smanjena s 4 na 3,5% te istaknuo da će realno povećanje plaća u 2024. biti manje od lanjskog.

“Smanjit ćemo prognozu inflacije zbog toga što se u ovom trenutku inflacija smanjuje brže nego što je to u našim prognozama,” izjavio je Vujčić u stranci konferencije središnjih banaka Mediterana, koja se održava u Podstrani kod Splita. Osvrćući se na najave o ovogodišnjem povećanju plaća, Vujčić je kazao kako to treba tumačiti s oprezom.

“Ono što smo vidjeli u proračunu za 2024., što se tiče povećanja plaća, treba tumačiti s oprezom. Ustvari ćemo imati prijenos povećanja plaća koji se dogodio 2023., gdje se veliki dio tog povećanja već realizirao pa ćemo imati niži rast plaća nego lani. Rast plaća u ovoj godini bit će pozitivan, ali realno niži nego u 2023.,” rekao je Vujčić.

Pri tomu je dodao kako je rast plaća u 2023. bio 5,7%, a u ovoj godini taj će rast biti oko 3,6% i to, kako je kazao, ne bi trebalo utjecati na stopu rasta inflacije. Vučić je također najavio da će se prognoza BDP-a u Hrvatskoj u 2024. povećati s prvobitnih 3%.

“U idućoj prognozi ćemo povećati prognozu stope rasta BDP-a, ali osnovni rizik za ostvarenje te projekcije su inozemna potražnja. Njemačka je jedan od dva naša najveća trgovinska partnera i svako smanjenje ekonomskih aktivnosti u Njemačkoj utječe i na Hrvatsku, ali ne bitno na stopu rasta BDP-a”, rekao je Vujčić.

Kreditna aktivnost je, ističe Vujčić, živa – potražnja kredita “nije značajno manja” nego ranije, a više se smanjila u sektoru poduzeća nego u kućanskom sektoru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close