Proglašeni najbolji izvoznici u prošloj godini

Autor: Darko Bičak , 01. rujan 2021. u 11:38
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Izvoz je čak i u pandemijskoj 202. zabilježio jako dobre rezultate, jer iako je i on pao, pao je puno manje nego opći BDP. Već ove godine bilježimo veliki oporavak izvoza sa 60 milijardi kuna, a što je za 11 milijardi kuna više nego u pretkriznoj 2019., kazao je Ćorić.

Končar – Distributivni i specijalni transformatori proglašen je za najboljeg velikog izvoznika u prošloj godini. Nagrada Zlatni ključ, koja se dodjeljuje već 14. put, dodijeljena im je na 16. godišnjoj konvenciji udruge hrvatskih izvoznika održane u Zagrebu u srijedu. U kategoriji srednje velike izvozne tvrtke pobjedu je odnio vodnjanski Infobip, dok je laureatom među mikro i malim tvrtkama proglašena softverska tvrtka Axilis koja razvija platforme za online klađenje.

Hrvatski izvoznici jesu svijetli primjer hrvatskog gospodarstva, ali rade u puno gorim uvjetima nego što to službene statistike pokazuju i to nas mora zabrinuti, rekao je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika na Konvenciji ove interesne udruge.

“Kako se radi o jednoj prijelomnoj godini, godini krize, 2020. je bila problematična za većinu tvrtki te se sve usporedbe poslovanja i izvoza radi i za 2019. Već je 2019. zabilježen pad izvoza u odnosu na godinu prije. Bilježimo pad trgovine za 11 posto, a usluga za 20 posto. Razlog za to je bipolarni svijet koji osim na političkom planu, ima i velikih implikacija na gospodarstvo. Sada se pojavio i Afganistan te ćemo tek vidjeti kako će se to odraziti na globalno gospodarstvo”, kazao je Bago.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da je za male i otvorene ekonomije, kakva je i Hrvatska, izvoz preduvjet za razvoj i opstanak.

“Naš BDP već godinama bilježi rast, a u zadnje vrijeme je upravo izvoz jedan od glavnih čimbenika rasta gospodarstva i oporavka ekonomije. Izvoz je čak i u pandemijskoj 202. zabilježio jako dobre rezultate, jer iako je i on pao, pao je puno manje nego opći BDP. Već ove godine bilježimo veliki oporavak izvoza sa 60 milijardi kuna, a što je za 11 milijardi kuna više nego u pretkriznoj 2019”, kazao je Ćorić. Dodao je da ipak i pri ovoj analizi rasta vrijednosti izvoza moramo biti oprezni jer je dio toga vezan i uz globalnu inflaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close