Prodaja ide dalje: Ekonomski analitičar rekao koja bi se kompanija iz Fortenova grupe mogla naći iduća na bubnju

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2021. u 10:34
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Na ovakvu odluku utjecalo je, rekao je, i to što su dividende trenutno niske.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić objašnjavao je kao gost Novog dana prodaju Leda iz Fortenova grupe.

Grubišić je objasnio koliko je ovom prodajom pokriven dug Fortenova grupe:

“Ako uzmemo da je roll up bio preko milijardu i nešto eura, onda je razvidno da će biti značajan dio postojećih obveza podmiren prodajom Leda. Istovremeno je doduše ekonomska logika ta da se Fortenova grupa odriče i jednog značajnog dijela svog novčanog toka što ga je trebala generirati na eventualnom ostanku u vlasništvu Leda.”

“U svakom slučaju, procijenjeno je ako imate kupca koji je spreman platiti 12 ili 13 puta kompanijinu postojeću operativnu zaradu, da je puno racionalnije i smislenije prodati taj biznis, nego ga samostalno dalje razvijati”, kazao je:

“Posebno ako se ima u vidu da su trenutni vlasnici Fortenove grupe skupina dominantno financijskih odnosno kreditnih institucija koje su se u ovom položaju našle spletom nesretnih poslovnih okolnosti i njihov core biznis nije poslovanje biznisima kao što je Fortenova grupa.”

“Od samog početka se znalo da je samo pitanje trenutka kad će se početi izlaziti iz tih vlasničkih pozicija, bilo prodajom udjela u samoj Fortenova grupi, kao što je učinio jedan dio financijskih institucija i malih dioničara, koje je preuzuela jedna lokalna hrvatska grupacija koja sada ima dvadesetak posto, bilo da se radi o primitku dividendi na razhini Fortenove od poslovanja operativnih kompanija.”

Na ovakvu odluku utjecalo je, rekao je, i to što su dividende trenutno niske.

“Mislim da je to fantastičan potez za Fortenovu, bez obzira na činjenicu što se ja od početka nisam slagao s konceptom lex Agrokora, koji mje razvlašten postojeći, vlasnik, ali iz perspektive dioničara i drugih dionika, dioničari kreditori pa i država, mislim da svi skupa trebaju biti zadovoljni, jer je napravljen dobar posao”, smatra Grubišić.

Voditelja je zanimalo, od 615 milijuna eura od prodaje, tko će dobiti koliki dio od tog novca?

“Lavovski dio će otići onima koji su sudjelovali u roll up kreditu”, odgovorio je:

“Sami dioničari vjerojatno neće dobiti puno novaca.”

Rekao je dalje da je vrijednost Fortenova grupe danas vjerojatno koncentrirana u manjem broju tvrtki, a to je onda povuklo pitanje bi li na red u skorom vremenu za prodaju mogla doći i još koja od tvrtki iz Fortenova grupe.

“Pandan Ledu je Jamnica. Vrlo je izgledno da će Jamnica u nekom trenutku također biti predmet prodaje. Teško je špekulirati hoće li taj proces biti pokrenut ove ili naredne kalendarske godine”, odgovorio je Grubišić.

“Ako netko plati 600 i nešto milijuna eura, razvidno je da će kupac očekivati da se to isplati”, kazao je dalje o budućnosti Leda:

“Očekujem da će doći do nekih promjena, do nekih redukcija, ne isključujem da će nešto od proizvodnih pogona u Hrvatskoj, Srbiji, BiH biti izgašeno.”

“Nitko neće to raditi da našteti dionicima vezanima na Ledo. Smatram da će djelatnici itekako imati dobre plaće, jer je potražnja za radnom snagom”, kazao je dalje i to primijenio i na dobavljače i sve druge, uključujući i kvalitetu proizvodnje, zbog čega, rekao je, očekuje od Leda jednu pozitivnu priču.

Komentirajte prvi

New Report

Close