Pročitajte otvoreno pismo udruge Potrošač upućeno Vladi i HNB-u

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2013. u 11:54
Ilija Rkman (Sanjin Strukić(PIXSELL)

Udruga Potrošač poslala je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH, HNB-u, ministru pravosuđa i ministru financija.

Udruga Potrošač poslala je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH, HNB-u, ministru pravosuđa i ministru financija pod naslovom "Redefiniranje modela provedbe i smanjenje troškova ovrhe kao odgovor na činjenicu 'Siromaštvo i dužnička kriza građana'". Pismo koje potpisuje predsjednik Potrošača Ilija Rkman prenosimo u cijelosti.

"Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor (Članak 46. Ustava RH)

Neprijeporno su OVRHE obilježile 2012. godinu. U medijima se naglašava činjenica kako je blokirano 245.441 računa građana RH.

Ta brojka blokiranih računa građana + 375.400 nezaposlenih je ZVONO ZA UZBUNU !!!

Ta brojka blokiranih računa mora se množiti s brojem 2, 3 ili 4 člana obitelji koji privremeno ostaju bez sredstava za život i ne mogu ostvariti univerzalno pravo potrošača na zadovoljenje osnovnih životnih potreba.

Dakle, danas možemo govoriti o brojci od 484.384 do 968.768 građana koji nemaju sredstava za život, osim „sredstava koji se izuzimaju od ovrhe“, članak 172. Ovršni zakon (NN 112/12).

Zagrebačko Savjetovalište za potrošače Društvo „Potrošač“ od siječnja 2011. godine do danas, dnevno je zasipano bolnim i teškim predmetima, reklamacijama o blokiranim računa zbog različitih slučajeva, uključujući i blokadu zaštićenih sredstava. Ovršni zakon kao „Damoklov mač“ inducirao je strah među građanima koji se svakodnevno pitaju „hoće li me iz ZASJEDE sačekati neki Prijedlog ili Rješenje o ovrsi“, što stvara ozračje POSVEMAŠNJE PRAVNE NESIGURNOSTI !!!

ZAŠTO SE ZAOBILAZI POJAM I PROVEDBA „ZASTARE“ SUKLADNO ZAKONU O OBVEZNIM ODNOSIMA ?

Stoga, Društvo „Potrošač“, danas, 3 mjeseca ulaska RH u članstvo u EU, predlaže Vam sljedeće:

  • dopunu „Ovršnog zakona“ sa odredbom da „svaki građanin može otvoriti zaštićeni podračun na koje bi tvrtke i HZMO usmjeravali dio plaće ili mirovine na zaštićeni račun sukladno članku 172. Ovršnog zakona (Preporuke 5. i 6. Savjeta i Vijeća Predsjednika RH)
  • OVRŠNI POSTUPAK UČINITI TRANSPARENTNIJIM
  • ZAUSTAVITI PRAKSU ODUGOVLAČENJA OVRŠNOG POSTUPKA I POGODOVANJE OVRHOVODITELJIMA
  • SMANJITI TROŠKOVE OVRŠNOG POSTUPKA
  • DEFINIRATI PRECIZAN ODNOS „OVRŠNOG ZAKONA“ I ODJELJKA „ZASTARE“ IZ ZAKONA O OBVEZNIM ODNOSIMA
  • TRAŽIMO SKLOPNU POTPORU I PARTNERSTVO S MINISTARSTVOM TIJEKOM RJEŠAVANJA PREVELIKOG BROJA POTROŠAČKIH OVRŠNIH PREDMETA
  • TRAŽIMO SKLOPNU POTPORU (finacijsku i stručnu) I PARTNESTVO S HNB, MINISTARSTVOM FINACIJA I VLADOM RH SA CILJEM NASTAVKA KAMPANJE „IZGRADNJE FINACIJSKE PISMENOSTI GRAĐANA RH“ (16. preporuka Savjeta i Vijeća Predsjednika RH)
  • TRAŽIMO ŽURNO DONOŠENJE HRVATSKOG „ZAKONA O OSOBNOM STEČAJU“ (1. preporuka Savjeta i Vijeća Predsjednika RH)

Sukladno kazanom, PREDLAŽEMO tijekom travnja 2013. godine da zajedno s Ministarstvom Pravosuđa, Finacija i HNB-om tijekom travnja organiziramo Okrugli stol „OVRŠNI ZAKON – ISKUSTVA, PRIJEPORI I IZAZOVI: KAKO PODIĆI PRAVNU ZAŠTITU GRAĐANA TIJEKOM OVRŠNOG POSTUPKA “ KAO ODGOVOR NA ČINJENICU „SIROMAŠTVO, DUŽNIČKA KRIZA GRAĐANA I JAČANJE DRUŠTVENE ODGOVORNOSTIMA I SOLIDARNOSTI “"

Komentirajte prvi

New Report

Close