Priprema se projekt 100.000 punjača za e-automobile na rasvjetnim stupovima

Autor: Darko Bičak , 13. prosinac 2020. u 22:00
Punjače bi postavili na rasvjetne stupove u blizini javnih parkirnih mjesta

U priču se dosad uključilo pet potencijalnih operatera, dva proizvođača opreme te ‘smart city’ udruge.

Udruga vozača električnih automobila, “Strujni krug”, krenula je u projekt postavljanja 100.000 punjača za e-automobile na rasvjetnim stupovima duž gradskih parkirališta.

Procjene su da bi projekt mogao biti težak i do 150 milijuna eura, a očekuju da bi mogao biti realiziran u razdoblju od tri godine.

Uskoro iznad 1000 vozila

Električni automobili svake su godine sve popularniji na prometnicama diljem svijeta pa se i infrastruktura punjača mora prilagoditi za njih. U Hrvatskoj je 2019. godine registrirano 730 potpuno električnih vozila, a s obzirom na nedavnu dodjelu poticaja za njihovu kupovinu, očekuje se da će ta brojka do kraja ove godine porasti daleko iznad 1000.

Diljem Hrvatske već postoji velik broj punionica za električne automobile, ali kako količina vozila raste, treba povećati i taj broj punjača, kako bi se vlasnicima i vozačima istih olakšalo svakodnevno korištenje.

150

milijuna eura procijenjena je vrijednost projekta kroz koji bi se punjače postavilo na rasvjetne stupove, tvrdi Hrvoje Prpić

Hrvoje Prpić, predsjednik udruge “Strujni krug”, pojašnjava da je tehnologija električnih vozila takva da za njihovu infrastrukturu zapravo nije toliko bitna sama brojnost punjača, koliko njihova dostupnost.

“Trenutno postoje po dva punjača na svako električno vozilo. Glavni problem s punjačima nije njihov broj ili njihova brzina punjenja, nego to što je za komforno korištenje električnih vozila ‘najelegantnije’ rješenje punjač koji će preko noći dopuniti njihovo vozilo.

To može biti punjač u njihovoj garaži ili na dodijeljenom parkirnom mjestu. Međutim, problem nastaje kad vlasnik živi u stanu i nema dedicirano mjesto za punjenje svog vozila.

Tu je i problem većine punjača koji nisu namijenjeni ostavljanju vozila na duže vrijeme jer su prebrzi pa se vozilo prebrzo napuni i tada zauzima mjesto nekom drugom koje bi se napunilo”, pojašnjava Prpić.

Cijena: Za 100 km ispod 10 kn

Dodaje da je plan postaviti punjače u rasvjetne stupove koji se nalaze pored javnih parkirnih mjesta, a koji bi bili dovoljno spori da se vozilo može ostaviti preko noći te u tih 8-10 sati dopuniti dovoljno za sve potrebe sljedećeg dana.

“Ti će se punjači naplaćivati, ali vrlo malo. Cilj je da cijena punjenja električne energije potrebne da se prijeđe oko 100 kilometara ostane ispod 10 kuna”, kaže Prpić te dodaje da bi ovo tražilo minimalne tehničke dogradnje uvidu posebnog brojila s obzirom na to da punjači električnih vozila ne mogu ići na istu tarifu kao i javna rasvjeta.

Ovaj projekt nije samo ideja – već krenulo u realizaciju. Udruga “Strujni krug”, kako sami tvrde, trenutno okuplja posebnu radnu skupinu sa svim relevantnim predstavnicima u Hrvatskoj.

Radi se o pet potencijalnih operatera, dva proizvođača opreme te udrugama koje se bave “Smart city” rješenjima. Uključeni su, kažu, gotovo svi hrvatski proizvođači ,ali i drugi su pozvani da se priključe.

“Cijeli projekt će koštati oko 150 milijuna eura i cilj je da se iskoristi europski fond za oporavak nakon pandemije Covid-19. Bude li sve po planu, nakon realizacije tog projekta bi Hrvatska bi imala kompletnu pokrivenost punjačima, sve bi žarulje bile zamijenjene u LED, a sve to bez ijedne kune utrošene od strane hrvatske Vlade.

Gradovi imaju interesantne lokacije i spremni su dati ih za u korištenje za razvoj svojih sredina i povećanje kvalitete života svojih građana, a njih same to neće koštati gotovo ništa”, uvjerava Hrvoje Prpić.

Komentirajte prvi

New Report

Close