Primorac: Paket pomoći HEP-u tek će doći na red

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2023. u 22:00
Ministar Marko Primorac/P. Macek/PIXSELL

Primorac je dodao da su u jesenskom i ovom paketu mjera odlučili dio tereta potpora prebaciti na HEP zbog čega su njegova dobit i prihodi manji nego je bilo očekivano prije krize.

Hrvatska elektroprivreda je poduzeće u državnom vlasništvu koje, unatoč poteškoćama, može računati na državu kao svoga vlasnika i u pogledu dokapitalizacije, zajma i bilo kakvih drugih pogodnosti.

Tako je ministar financija Marko Primorac jučer pred saborskim zastupnicima govorio o utjecaju vladinih protukriznih mjera na poslovanje HEP-a, koji trpi štetu zbog tereta koje je nacionalna kompanija preuzela kroz interveniranja Banskih dvora u krajnje cijene energenata.

Primorac je dodao da su u jesenskom i ovom paketu mjera odlučili dio tereta potpora prebaciti na HEP zbog čega su njegova dobit i prihodi manji nego je bilo očekivano prije krize.

No, istaknuo je da Vlada stoji iza investicija HEP-a jer je trenutno u planu provedba brojnih projekata kroz potporu Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

Podsjetimo, upravo je Poslovni dnevnik još u utorak objavio informaciju da država kani dokapitalizirati Hrvatsku elektroprivredu sa 660 do 900 milijuna eura, nakon što je i sam premijer Andrej Plenković potvrdio da se Vlada traži način kako kompaniji nadoknaditi ono što je izgubila upravo zbog mjera koje je u cilju suzbijanja posljedica inflacije donijela njegova Vlada.

Plenković je tom prilikom rekao kako nema govora o promjeni vlasničke strukture u sklopu te operacije, odnosno da država namjerava zadržati puno vlasništvo nad HEP-om.

“Ovo je paket pomoći poduzetnicima i građanima zbog utvrđivanja ove limitirane cijene. Paket pomoći HEP-u će tek doći na red, mi od toga ne bježimo”, istaknuo je jučer ministar financija u Saboru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close