Građanima stižu poruke, ovo je sadržaj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2023. u 11:23
FOTO: Pixabay

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) prvi put se u stvarnim uvjetima testirao u subotu slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža, kao i onima u roamingu.

SRUUK je uveden s ciljem pravovremenog obavještavanja o kriznoj situaciji, ali i uputama za postupanje u ugroženom području putem mobitela i drugih modernih tehnologija.

Testne poruke šalju HT, A1 i Telemach. A SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT je sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.

Testiranje sustava počelo je u 9 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavljeno je u 10 sati za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10.30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu SMS poruku dobili su poruku u 11 sati, a pola sata kasnije, testiranje je počelo u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Za građane Zagreba slanje SMS poruka predviđen je 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, doznaje se u Civilnoj zaštiti.

Dodaju da se zbog testiranja SRUUK-a ove subote iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka „prestanak opasnosti”.

Komentirajte prvi

New Report

Close