Prim Bay Resort vrijedan 120 milijuna eura pred realizacijom, 2024. stiže svjetski hotelski lanac

Autor: Marija Crnjak , 28. rujan 2021. u 12:05
Christoph Traunig/PD

Ovo je greenfield projekt. Danas na toj lokaciji nema ničega osim onoga što lokalno stanovništvo zove kamenom i dračom, kaže ulagač.

Do 2024. godine planiran je dovršetak projekta Prim Bay Resort teškog ukupno oko 120 milijuna eura, projekta kroz koji se namjerava u potpunosti transformirati ponudu u Primoštenu, destinaciji koja zbog nedostatka kvalitetne hotelske ponude godinama stagnira u turističkom razvoju.

Kako Poslovni dnevnik ekskluzivno doznaje od investitora Christopha Trauniga, uglednog austrijskog financijaša koji je Hrvatskoj već poznat kroz niz ulaganja u turizmu i logistici, resortom će upravljati svjetski hotelski lanac.

Za Prim Bay Resort od Šibensko-kninske županije ulagač je ishodio tražene dozvole, a preostale dvije su u postupku aplikacije. Općina Primošten je započela sa svojim dijelom posla kroz izgradnju kanalizacije, vodoopskrbe i druge osnovne infrastrukture, a te radove beskamatno kreditira sam investitor.

“Ulaganje u Primošten Bay Resort je nastavak investicijskog razvojnog ciklusa koji već niz godina realiziram s partnerima u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Okvirna vrijednost realiziranih projekata premašuje milijardu eura. U Hrvatskoj smo uglavnom fokusirani na turizam.

Luksuzne vile inspirirane su dalmatinskom arhitekturom/PD

Moja uloga razlikuje se ovisno o projektu, od ulagača, predstavnika ulagača, zatvaranja financijske konstrukcije ili financijskog restrukturiranja do upravljanja imovinom. Neću otkriti toplu vodu ako kažem da Hrvatska ima ogromne potencijale, posebno u segmentu hotelskog turizma gdje je broj postelja u hotelima i turističkim naseljima još manji nego što je bio 1990. godine.

A od tada je broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu rastao 3,5 puta. S druge strane, atraktivne destinacije suočavaju se s fenomenom overturizma. Mi smo to prepoznali i zato smo pomno birali destinaciju koja ima atrakcijsku osnovu, što Primošten definitivno ima, ali i koja ima prostor za razvoj turizma dodane vrijednosti”, ispričao nam je Traunig, direktor tvrtke M.L. Bay Development, kroz koju se realizira primoštenski resort.

Traunig

‘Preuzimanje ovakvog projekta nosi dodatnu odgovornost da se ispune generacijske težnje lokalnog stanovništva o razvoju turističkog potencijala Primoštena’

Traunig je ujedno izvršni partner u tvrtki St. Stephan Capital Partner te član Vijeća Narodne banke Austrije. U turizmu na Jadranu Traunigove su reference u projektima u kojima je ovisno o projektu sudjelovao bilo kroz financijsko restrukturiranje, zastupanje vlasnika, financijsko savjetovanje, ulaganje ili predstavljanje ulagača – Radisson Blu Split, Falkensteiner Punta Skala, Kempinski Adriatic, Jadranski luksuzni hoteli.

U realizaciji logističkog parka Sveta Nedjelja bio je suinvestitor i osoba zadužena za upravljanje imovinom i poslove financiranja.

Ambiciozni planovi

Investitor pojašnjava kako će se Resort u Primoštenu prirodno uklopiti u ono što traži jedna profilirana niša turista, i ono što se u Primoštenu može izgraditi na način da se svi kvalitativni atributi destinacije dignu na višu razinu.

“Na tom prostoru su od 1960-ih postojali su vrlo ambiciozni planovi razvoja turizma koji spletom okolnosti do danas nisu realizirani. Preuzimanje jednog ovakvog projekta nosi stoga i dodatnu odgovornost da se ispune višegeneracijske težnje lokalnog stanovništva o razvoju turističkog potencijala Primoštena”, ističe Traunig.

Radi se o greenfield projektu obuhvata oko 140.000 kvadrata na kojima će se razvijati tri segmenta. Oko 45,000 kvadrata bruto površine odlazi na 250 hotelskih soba, 112 apartmana s pogledom na more te 29 luksuznih dalmatinskih vila.

Unutar resorta Prim Bay planira se i gradnju malog ‘etno sela’/PD

Dodatni sadržaji uključuju beach barove, restorane, bazene i wellness zonu te prostore za sportske aktivnosti i zabavu. Unutar resorta planira se i gradnja malog etno sela, što je dio takozvanog “edutainment” koncepta resorta – kroz spoj zabavnih i obrazovnih sadržaja nastojat će posjetitelje dodatno zainteresirati za destinaciju i potaknuti ih na istraživanje Primoštena i okolice. Dio jedinica bit će u prodaji na tržištu, a Traunig pojašnjava kakav je koncept.

“Turistički projekti čiji se elementi prodaju na tržištu tek su se nedavno počeli razvijati u Hrvatskoj, ali u takvom konceptu vidimo velik potencijal. Naše će se jedinice prodati ulagačima koji u ovom konceptu vide dobar povrat, ali će ostati pod menadžmentom hotelskog lanca i bit će dostupni za iznajmljivanje.

Osim udjela u prihodu od najamnine, vlasnici će imati do 3 tjedna godišnje za korištenje svoje jedinice. Jedinice se neće prodavati za stanovanje, već će se u potpunosti koristiti za turističke svrhe”, ističe ulagač.

Spoj prirode i arhitekture

Projekt je krenuo, doslovno od nule. Općina Primošten angažirala je izvođača koji trenutno radi na gradnji kanalizacije, dalje se ide s gradnjom vodoopskrbe i druge osnovne infrastrukture. Investitor ističe kako se vodilo računa da se projekt uklopi u postojeću vizuru Primoštena.

40

posto parcela činit će zelenilo uz građevine

“Osnovna inspiracija dizajna je bio izgled krajolika sa svojim tipičnim suhozidom, raspoređenim po topografiji na različitim visinama stvarajući oblik ‘kolaža’. Glavni arhitekt Dario Travaš integrirao je ovaj element oblikovanja krajolika u koncept zgrada, te je time spojio prirodu s arhitekturom.

Hotel i smještajni objekti resorta integrirani su u krajolik spuštajući se nježno prema moru, poput svojevrsne kaskade, pružajući neometan pogled na more.

Resort će biti neprometna zona, a lakše kretanje će omogućavati električna vozila. Na svakoj parceli uz građevinu bit će 40 posto zelenih površina”, pojašnjava investitor projekta Prim Bay Resort koji će, kako dodaje, zaposliti oko 300 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close