Prilike na tržištu rada mijenjaju se brže nego ikad, oglasa za posao sve je više

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2023. u 08:49
Foto: Pixabay

Potražnja za radnom snagom i dalje je vrlo izražena. Poslodavci u turizmu u potragu za radnicima svake sezone kreću sve ranije.

Povoljni trendovi na tržištu rada. U Hrvatskoj trenutačno milijun i 617 tisuća stanovnika radi, a takvu razinu zaposlenosti imali smo davne 2008. godine. Uz to, imamo i rekordno nisku nezaposlenost, izjednačili smo se s prosjekom Europske unije: nezaposlenih je 121 189, javlja HRT.

No, dugoročni nepovoljni trendovi i dalje su prisutni – sve starije stanovništvo i odljev radno sposobnih u druge europske države. Omjer broja zaposlenih i umirovljenika i dalje je nepovoljan – broja radnika na jednog umirovljenika je 1:1.32. No, prilike na tržištu rada mijenjaju se brže nego ikad prije.

Živjeti u Hrvatskoj, a raditi na daljinu za poslodavca koji možda nije ni u istoj vremenskoj zoni, sve je popularniji oblik rada i kod nas. Globalizacija je zahvatila i Hrvatsku
Poslodavci koji imaju sjedište u Hrvatskoj, imaju na raspolaganju sve manje profesionalaca, jer im takvim radnicima isplativije biti samozaposleni “Freelanceri”.

“Time se zapravo podupire jako puno strane poslodavce, koji nemaju registraciju u Republici Hrvatskoj, što znači da bi trebalo ukinuti te visoke potpore koje se daju za samostalni rad u odnosu na rad temeljem ugovora o radu”, rekao je predsjednik Upravnog vijeća Algebre i predsjednik Izvršnog odbora HUP ICT-a Hrvoje Balen.

Potražnja za radnom snagom i dalje je vrlo izražena. Poslodavci u turizmu u potragu za radnicima svake sezone kreću sve ranije. Lani je izdano 120 tisuća dozvola stranim radnicima, a istodobno imamo toliko i nezaposlenih.

“Svakako očekujemo rast, mislim da je ovo snažan rast koji neće biti istančan u budućnosti, očekujemo povećanje dvadeset do trideset posto, teško je procijeniti u ovom momentu, jer dosta tih radnih dozvola se ponavljaju i osobe ostaju zapravo raditi u Hrvatskoj”, kazao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivan Vidiš.

Oglasa za posao sve je više, samo na portalu Moj posao lani je bilo 22 posto više oglasa nego 2019. godine. No, oglasi za posao inozemnih poslodavca ne slijede taj trend.

“Nažalost, naše tržište je iscrpljeno i u principu je smanjenje oglasa inozemnih u Hrvatskoj. Jednostavno toliko je ljudi iseljeno iz Hrvatske da je sada strancima teže naći i grabe sve južnije, sve istočnije, grabe po drugim kontinentima”, poručio je direktor portala Moj posao Igor Žonja.

Stručnjaci ove godine očekuju da bi moglo doći do usporavanja gospodarstava, što će se odraziti i na tržište rada.

“Mi tu vidimo određeno usporavanje, hlađenje ekonomije i tržište rada će pokupiti taj trend s jednim malim zaostatkom, tamo negdje možda, na proljeće će se možda osjetiti ta malo manja potražnja za radom. To sve jako, jako ovisi o tome koliko će ova recesija u našim inozemnim partnerima okrznuti Hrvatsku, koliko će ona duboka i koliko dugo će trajati”, naglasila je dr. sc. Marina Tkalec, Ekonomski institut, Zagreb.

Uz to, tražit će se, zbog inflacije i veće plaće. Iako u novčaniku imamo više novca, on manje vrijedi, jer je inflacija rasla brže nego plaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close