Slijedi borba za radnu snagu, plaće zbog nedostatka radnika više nisu problem

Autor: Josipa Ban , 17. siječanj 2023. u 22:00
U odjelima financija i kontrolinga u prosjeku je svaka deseta pozicija nepopunjena/D. Špehar/PIXSELL

Istraživanje kompanije Horváth otkriva što će biti najveći izazovi.

Nedostatak radne snage nije samo hrvatski problem. Riječ je o globalnom problemu, a koji bi u budućnosti tvrtkama mogao postati najveći izazov. Potvrđuje to i posljednje istraživanje konzultantske kuće Horváth provedeno među direktorima financijama iz različitim industrijama i zemljama svijeta.

Njih čak 85 posto ističe da će “borba za talente” predstavljati najveći srednjoročni poslovni rizik, veći od inflacije i problema u dobavnim lancima. “Direktori financija očekuju da će poslovni rizici biti pod kontrolom do 2025.

No, nedostatak će radnika sa specifičnim vještinama biti najveći problem u sljedećih nekoliko godina” komentar je rezultata istraživanja Achima Wenninga, voditelja studije i partnera u Horváthu.

Dvosjekli mač
Tom problemu određeni odjeli, posebno financija i kontrolinga, već svjedoče jer je u njima, u prosjeku, svaka deseta pozicija nepopunjena. Očekuje se da će taj trend biti nastavljen, a njegove će posljedice biti rastući troškovi rada, jaz između dostupnih i potrebnih vještina zaposlenika te nemogućnost pravovremenog popunjavanja radnih mjesta.

Rast troškova rada tako predviđa čak 90 posto direktora financija, a isti bi trebao iznositi 16 posto. Iako se radnicima to može činiti kao dobra situacija jer će im, zbog nedostatka radnika, rasti plaće situacija bi mogla biti dvosjekli mač.

Istraživanje tako navodi da će izravna posljedica biti povećanje opsega posla za postojeće zaposlenike, a time se može očekivati jačanje trenda “izgaranja”, koji je, nažalost, sve prisutniji među radnicima.

Tako već danas 93 posto direktora koji su sudjelovali u istraživanju ističe da zbog nemogućnosti zapošljavanja dovoljnog broja ljudi postojeći zaposlenici moraju raditi prekovremeno. Usto, prognoziraju da će zbog manjka radnika usporiti implementacija novih poslovnih rješenja i inovacija.

Istraživanje također pokazuje da će se taj nedostatak radnika najviše odraziti u području kontrolinga (73 posto) te IT-a i upravljanja podacima (68 posto). Kod zapošljavanja će najveći problem biti oštra globalna i regionalna konkurencija – navodi 76% ispitanih.

Njih 46% ističe promjene u demografiji, a zanimljivo, samo pet posto rukovodećeg kadra navodi novac kao problem u zapošljavanju. Slijedi nam dakle prava borba za radnu snagu, a u njezinom privlačenju visina plaće više neće biti dovoljna. Jednako će važni biti i uvjeti rada te proširenje fleksibilnih modela poslovne organiziranosti.

”Kako bi kompanije zadržale svoje zaposlenike te privukle nove, nužno je zaposlenicima ponuditi jasne mogućnosti daljnjeg usavršavanja, mogućnosti napredovanja te skratiti sam proces selekcije zaposlenika.

Tu je iznimno važna uloga odjela ljudskih resursa koji treba promišljati strateški, te uzimati u obzir na koji način očekivanja novih generacija mogu biti u interakciji s ciljevima kompanije, kako bi se osigurao održiv rast poslovanja’’, upozorava Robert Ćuzela-Piljac iz konzultantske kuće Horváth.

Nedostaje mekih vještina
To pak shvaća, pokazuje Horváthovo istraživanje, tek 50 posto anketiranih direktora. Kompanijama, upozorava Robert Ćuzela-Piljac, nedostaje mekih vještina, odnosno vještina koje se odnose na interakcije s kolegama, kao što su komunikacija, radna etika, motivacija, dobra suradnja te pronalazak rješenja.

Usto, kaže, moraju raditi i na razvoju poslovnih vještina (razumijevanje poslovanja kompanije, primjene digitalnih rješenja te njihova implementacija) te funkcionalnih vještina (razumijevanje procesa, poznavanje IT sustava te analitičnost).

Komentirajte prvi

New Report

Close