Prilika za posao za proizvođače kotlovnica i ĐĐ

Autor: Marija Brnić , 24. veljača 2020. u 22:00
Iz EU fondova 1000 milijardi eura na raspolaganju je za tranziciju na obnovljive izvore/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Crobiom traži smanjenje PDV-a na 10% i korištenje drvnih goriva kao energenta u javnom sektoru.

Energetski sektor Hrvatske treba pozelenjeti, a operativnim mjerama koje će Europska komisija predstaviti tijekom godine bit će vidljivo da će biomasa biti favorizirani dio energetike u EU, zaključak je jubilarne 10. međunarodne energetske konferencije o biomasi i obnovljivim izvorima energije, koja se u Zagrebu održava u trenutku kulminacije krize hrvatskih proizvođača peleta, briketa i drva za ogrjev.

Na srednji i duži rok ključna tema za sektor su ogromni potencijali koje otvara mogućnost korištenja sredstava EU fonda od 1000 milijardi eura, na raspolaganju za tranziciju na OIE, a već sad, na kraće staze, velik prostor otvara i okretanje javnog sektora prema korištenju drvnih goriva.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma (HŠ), objavio je da s Ministarstvom poljoprivrede iniciraju nacionalni program za zamjenu grijanja s fosilnih goriva na biomasu, što su među prvima Šume i provele instalirajući oko 100 kotlovnica na biomasu. Takvu politiku slijedit će i neka ministarstva, poput obrane, ali i gradovi i županije.

Na konferenciji je Marko Ružić iz Velike Gorice najavio prelazak na korištenje peleta i to po mogućnosti proizvedenih na goričkom području, a slične najave dolaze i iz Belišća, te Karlovačke županije.

100

kotlovnica na biomasu Hrvatske šume već su instalirale, po čemu su među prvima počele provoditi program zamjene grijanja s fosilnih goriva na OIE

Okretanje zelenoj energetici, kaže Marijan Kavran iz Hrvatskog drvnog klastera, ne iziskuje velike adaptacije i ulaganja, samo promjenu kotlovnice što stoji od pet do 20.000 eura, a omogućuje osim tržišta za domaće proizvođače peleta i poslove za tvrtke poput Đure Đakovića i još nekih manjih proizvođača kotlovnica.

Unatoč potencijalu koji se europskim politikama otvara proizvođačima biomase u fokusu je trenutačna, svi se nadaju prolazna kriza. S HŠ-om pregovori su u tijeku, one su spremne na ustupke u pogledu rokova plaćanja i dinamike proizvodnje čije se promjene u ovoj godini ne bi odrazile na ugovaranje kapaciteta za iduću, no cijenu sirovine ne pristaju smanjiti.

Davor Zec iz Crobioma ističe da očekuju po povratku premijera Plenkovića iz Londona termin za razgovore o sedam prijedloga za ublažavanje krize za sektor, među ostalim i o otvaranju linije HBOR-a za likvidnost drvne industrije, te smanjenju PDV-a na 10% za pelet, koliko im imaju i glavni konkurenti.

Komentirajte prvi

New Report

Close