Prijeti im zatvaranje linija i propast, što će ugroziti više od 7.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2021. u 14:36
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

Prijevoznici su svjesni težine trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ne žele radikalne akcije, ali trenutna neizvjesnost im ne ostavlja mnogo izbora kao niti bilo kakvu mogućnost poslovnog planiranja.

Na današnjoj sjednici GSV-a HUP-ovi autobusni prijevoznici koji obavljaju javnolinijski prijevoz upozorili su na neodrživost trenutnog uređenja prijevoza putnika u većem dijelu Hrvatske s obzirom da i dalje nisu sklopljeni ugovori o javnim uslugama. Prijevoznici su na Sjednici GSV-a zatražili konkretan rok o implementaciji ugovora o javnoj usluzi. Bez adekvatnog uređenja javnolinijskog prijevoza putnika, prijevoznicima prijeti zatvaranje linija i propast, što će ugroziti više od 7.000 radnih mjesta.

Prijevoznici implementaciju ugovora o javnoj usluzi čekaju od svibnja 2018. godine kada je donesen zakon koji istu propisuje. Neprovođenjem zakona direktno se utječe na urušavanje cijelog sektora prijevoza putnika autobusima, a prijevoznicima je onemogućen pristup EU fondovima koji trebaju biti zamašnjak za cijelo gospodarstvo pa tako i za sektor prometa. Bez osigurane mobilnosti, dodatno se narušava opstanak ruralnih krajeva i potiče se siromaštvo i iseljavanje. Bez kvaliteno uređenog prijevoza nema niti gospodarske niti društvene revitalizacije rubnih i ruralnih područja RH.

Ukoliko ponovno izostane implementacija Ugovora koju Zakon definira još od 2018. godine ovaj apel vrlo lako može postati otvoreno pismo kojim će se pozvati na odgovornost za uskraćivanje  prijevoza stanovnicima u ruralnim dijelovima RH te otkaze u prijevozničkim tvrtkama.

“Mi ne prijetimo nikome nego samo želimo znati zašto nas se vodi prema propasti. Tko je taj tko koči implementaciju Zakona? Isti taj će biti i odgovoran za sve negativne posljedice koje će uslijediti. Ako kroz mjesec dana ne budu zaživjeli ugovori o javnoj usluzi bit ćemo prisiljeni krenuti u raskidanje kolektivnih ugovora i restrukturiranja koja će donijeti nažalost velik broj otkaza i poremećaj u sustavu prijevoza. Ovo obuhvaća 7000 radnih mjesta, 50tak autobusnih kolodvora, linije u ruralnim područjima koje pokrivaju preko 90% područja Hrvatske“, izjavio je Hrvoje Meštrović, predsjednik HUP- Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika

Prijevoznici su svjesni težine trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ne žele radikalne akcije, ali trenutna neizvjesnost im ne ostavlja mnogo izbora kao niti bilo kakvu mogućnost poslovnog planiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close