Ministar Horvat otkrio prijeloman dan za Uljanik: A on je jako blizu

Autor: Marija Brnić , 20. prosinac 2018. u 14:28
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Uz dosadašnje interesente pojavila se i informacija kako bi u data-room mogla ući i australska grupa Scenic koja u Uljaniku gradi kruzer.

Što Uljaniku slijedi nakon javne odbijenice potencijalnom strateškom partneru Danku Končaru koju je objavio ministar gospodarstva Darko Horvat, trebalo bi biti jasnije idući tjedan. Između božićnih i novogodišnjih praznika, 28. prosinca, ministar Horvat najavio je sastanak s upravom Uljanika na kojemu će prelomiti u kojem smjeru će se odvijati daljnji događaji. U Ministarstvu gospodarstva, naime, još uvijek čekaju da takve prijedloge razradi i odluke donese uprava pulske grupe.

No, posljednji njezin uradak Ministarstvo nije niti poslalo u neslužbenu komunikaciju prema Europskoj komisiji, jer je zaključeno da za osmišljeni koncept zapravo nije niti potreban strateški partner. Model je predviđao da sav trošak restrukturiranja u pet do sedam godina snosi država, a strateški partner bi na kraju tog procesa polovicu iznosa kao svoju participaciju vratio državi.  Taj iznos Uljanik bi stekao kroz diverzifikaciju poslovanja, odnosno gradnju i prodaju nekretnina na području brodogradilišta.

Ipak, u Ministarstvu gospodarstva još uvijek ne razmišljaju o tome da se država nakon svih propalih pokušaja snažnije angažira i postavi novu upravu ili da sudjeluje u samoj izradi novog rješenja.  Stav je, ukratko, da će država poduprijeti financijski program kojeg joj donese Uljanik s odabranim partnerom, a jedini uvjet je da program bude održiv. Uprava koju sada vodi Emil Bulić po ocjeni Ministarstva nešto je kooperativnija od prethodne, na čijem je čelu bio Gianni Rossanda, no zamjeraju joj što u gotovo dva mjeseca nije pokazala volju da o rješenju krize razgovara i s nekim drugim potencijalnim ulagačima, već ostaje pri Končaru koji svoje pozicije u restrukturiranju uporno ne želi postaviti na unošenju svog novca. 

Stoga, u Ministarstvu gospodarstva idući tjedan očekuju da se Uprava izjasni u pogledu nove situacije i dogovori hitno otvaranje data-rooma svim investitorima koji su do sada dostavili pisma namjere. Uz talijanski Fincantieri i ukrajinski Smart Holding, još su se javila dva potencijalna investitora, navodno nizozemski Damen i jedno njemačko brodogradilište, a Ministarstvo ima informacije i da australska grupa Scenic, koja u pulskom brodogradilištu još uvijek sama dovršava izgradnju polarnog kruzera, dala pismo namjere za sudjelovanje u restrukturiranju Uljanika. Kao vlastito učešće unijeli bi nove četiri gradnje u Uljaniku, no takva se kombinacija spominjala u vrijeme kada je "u igri" bio Končar, s kojim bi Scenic zajednički nastupio.

Vrijedi li njegova inicijalna ponuda za Uljanik i bez Končara, vidjet će se otvori li se data-room u Uljaniku. Pitanje je i zašto se čeka još tjedan dana, jer čak i da se odmah počne s dubinskim snimanjima to iziskuje vremena, a odluče li se ići u daljnje pregovore i to će potrajati. Realno, radi se o nekoliko mjeseci u kojima je malo izgleda da se može zadržati sadašnji hladan pogon.  Radnici već idući mjesec ostaju i bez minimalne plaće koje su protekla tri mjeseca primali preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina.

U 3. maju idući tjedan stječu se uvjeti za pokretanje stečaja, kojeg aktivira Fina. Posebno osjetljivo pitanje jest što se program restrukturiranja, što je novinarima potvrdio i ministar Horvat, više ne radi za Uljanik Brodogradilište, koje je korisnik potpore iz rescue-aid-a, nego Uljanik dd. To otvara dodatne dileme može li Bruxelles dati zeleno svjetlo ako se program i uspije posložiti u narednim tjednima.

Odugovlačenjem u slučaju Uljanik, a time i 3. maj, stječe se dojam da država, a i neki drugi zainteresirani, čekaju da se sustav sruši sam od sebe. Realno, za kupce je jednostavnije preuzeti škver kroz stečaj, a i državi je to financijski povoljniji model u odnosu na restrukturiranje kojemu se iz dosadašnje vizure ne nazire kraj gubicima.  Kroz stečaj bi država koja je brodove kojima je postala vlasnik aktiviranjem jamstava mogla dovršiti sama i kao glavni vjerovnik podržati stečajni plan koji uključuje prepuštanje imovine potencijalnim ulagačima.

Takav plan po mišljenju insajdera, bio bi kompliciran, što se vidjelo na primjeru Kraljevice, no nije neprovediv pod uvjetom da se na njegovoj pripremi već radilo, ali, sudeći prema dosadašnjem razvoju događaja, to vjerojatno nije slučaj. Zanimljivo je i da je na vrhuncu krize pulsko brodogradilište jučer dobilo novo menadžersko pojačanje. Na ispražnjenu poziciju predsjednika Uprave Uljanik Brodogradilišta na kojoj je bio Denis Rabar stigao je Sandi Božac, kadar koji je stasao u TDR-u, istoj tvrtki kao i Emil Bulić.  Dosadašnji menadžeri Uljanika, pak, polako napuštaju brodogradilište i kako se čuje, odlaze najvećim dijelom u privatni biznis. 

Komentirajte prvi

New Report

Close