Prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća apsolutno je neprihvatljiv

Autor: Poslovni.hr/H , 18. kolovoz 2018. u 11:07
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Za Hrvatsku narodnu stranku – liberalne demokrate prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća apsolutno je neprihvatljiv, priopćeno je u subotu iz HNS-a, koji poručuje da takvim izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima neće dati podršku, nego će tijekom e-savjetovanja predložiti izmjene tih odredbi.

Prijedlog koji je pušten u javnu raspravu ugrožava na tisuće poduzetnika i start-upova u hrvatskom društvu i istodobno potiče antipoduzetničku klimu, stoji u priopćenju HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a.

"Kao liberali i stranka koja se bori za porezna rasterećenja plaća i poticanje poduzetništva, smatramo da je nedopustivo stvarati klimu da su svi poduzetnici skloni zlorabiti sustav – nužno je pronaći drugi način za suzbijanje zloporaba, umjesto da se zbog manjeg broja poduzetnika kažnjavaju svi poduzetnici. Naš cilj moraju biti zaštita i poticanje poduzetništva i HNS će se za to uvijek boriti," kaže se u priopćenju HNS-ova Ureda za odnose s medijima.

Ministarstvo financija u četvrtak, 16. kolovoza je pustilo u javnu raspravu prijedloge izmjena niza poreznih zakona, među kojima i nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima. Između ostalog, Ministarstvo u sklopu toga predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge. 

Brojni poduzetnici reagirali su na to tvrdeći da bi vlasnici – direktori tvrtki morali imati najmanje 10 tisuća kuna mjesečne plaće, što bi, ocjenjuju, onemogućilo u radu poduzetnike početnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close