Hrvatska se prvi put popela na visoko četvrto mjesto TOP inozemnih destinacija Nijemaca

Autor: Marija Crnjak , 13. ožujak 2022. u 09:12
U Njemačkoj vlada zabrinutost zbog ratnih zbivanja u Ukrajini, no zasad ne uočavamo značajniji utjecaj na navike potrošača, kažu iz HTZ-a/I. Šoban/PIXSELL

Prije invazije buking Nijemaca za Hrvatsku bolji nego 2019.

Sve do početka Putinove invazije na Ukrajinu buking s njemačkog emitivnog tržišta za Hrvatsku bio je odličan, čak bolji nego u pretpandemijskoj 2019. godini, no kakav će biti ostatak sezone neizvjesno je jer je trenutačno cijelo tržište Europe u stanju šoka i vlada usporavanje bukinga.

Tako trenutačnu situaciju opisuje Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Njemačkoj, povodom sajma ITB Berlin koji se ovog tjedna, već treću godinu zaredom, zbog pandemije održava u virtualnom obliku.

“U Njemačkoj vlada zabrinutost zbog ratnih zbivanja u Ukrajini, no zasad ne uočavamo značajniji utjecaj na navike potrošača. Međutim, od početka rata otkazuju se programi za Rusiju i Ukrajinu, dok su krstarenja koja su imala cilj St. Petersburg preusmjerena u druge luke.

Za procjenu stvarnih posljedica na ljetnu sezonu bit će potrebno više vremena jer je trenutačno na tržištu prisutan šok. Kada govorimo o Hrvatskoj, do izbijanja sukoba buking je za našu zemlju bio na višim nivoima, čak i od sezone 2019., što je bio odličan znak.

Kakav će biti daljnji tijek sezone ostaje za vidjeti, no dobru poziciju naše zemlje na njemačkom tržištu potvrđuje i nedavno objavljeno istraživanje “Reiseanalyse” instituta FUR za 2021. godinu, a prema kojem se Hrvatska prvi put popela na visoko četvrto mjesto top inozemnih destinacija Nijemaca.

Također, kako su istaknuli iz FUR-a, Hrvatska je u 2021. bila jedina destinacija koja je povećala svoj udio na tržištu u odnosu na 2019. godinu,” kaže Draghicchio.

Inače, ITB se ove godine održava u dva dijela, od 8. do 10. ožujka traje ITB Convention u sklopu kojeg je fokus stavljen na digitalna i održiva rješenja uz prijenos svih sesija na službenoj platformi ITB-a.

Također, program uključuje predavanja brojnih međunarodnih vrhunskih govornika i turističkih stručnjaka. Drugi dio ITB-a odnosi se na Digital Business Day, koji će se održati 17. ožujka.

Riječ je o konceptu koji je zamišljen kao platforma za umrežavanje izlagača i buyera (kupaca), a svaki sudionik kreira svoj osobni poslovni profil te putem audio/video alata komunicira s potencijalnim partnerima odnosno klijentima. U sklopu ovog dijela ITB-a svoje će profile kreirati i predstavnici HTZ-a te odraditi niz sastanaka s partnerima i zainteresiranom poslovnom javnošću.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da, ako situacija u Ukrajini potraje duže, možemo očekivati i veće poremećaje na turističkom tržištu, posebice u zemljama u neposrednom okruženju Ukrajine, poput Poljske, Slovačke i Mađarske.

Komentirajte prvi

New Report

Close