Prijavili 358.000 dužnika koji duguju 30 milijardi kuna

Autor: Suzana Varošanec , 04. rujan 2018. u 08:11
Obrazac OPZ-STAT-1 kao statističko izvješće o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima/FOTOLIA

Od kraja lipnja 2016. dug po predanim obrascima smanjio se za 10 milijardi kuna.

Ustrojavanje baze podataka Porezne uprave vezane za nelikvidnost i analizu rizika koji proizlazi iz nepoštivanje propisanih rokova plaćanja, pokazuje i da je ona nešto tanja, ali i da problem ipak nije bitno manji.

Iako je broj poreznih obveznika koji imaju probleme s naplatom računa od svojih dužnika u padu, posebice u protekle dvije godine, praktički koliko i postoje službeni podaci Ministarstva financija, gleda li se rizik za uredno poslovanje problem se i dalje tiče velikog broja poreznih obveznika. 

Stanje na 30. lipnja
Pokazatelj toga je i zadnje stanje, na dan 30. lipnja, prema računima koji nisu naplaćeni do 31. srpnja, u kojem je registriranih ukupno 42.708 poreznih obveznika koji su podnijeli svoje izvješće o neplatišama, a riječ je o OPZ-STAT1 obrascu. Usporedbe radi, dvije godine ranije (krajem lipnja 2016., s izostankom naplate do kraja preklanjskog srpnja) takvih je obveznika bilo 56.278. 

Pozornost plijeni i podatak koji Porezna izgleda prvi put iznosi, a tiče se broja dužnika. Kako ovaj put navode u odgovoru na naš upit, navedenih 42.708 poreznih obveznika u tom obrascu su iskazali 358.778 dužnika (pravnih i fizičkih osoba), s iznosom neplaćenih računa od 30,46 milijardi kuna.

U pogledu samog iznosa dugova nastalih bog probijanja rokova plaćanja u tom je razdoblju isto zabilježen trend smanjenja te premašuje 10 milijardi kuna.  Obrazac OPZ-STAT-1 kao statističko izvješće o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima kojim se željelo utvrditi mjesto generiranja nelikvidnosti te ispuniti još nekoliko ciljeva, u našem poretku egzistira temeljem podzakonskog propisa o obvezujućim mišljenjima, ispravku prijave, statističkim izvješćima i poreznoj nagodbi (NN 78/15).

Nakon što je uvedena obveza izvještavanja putem tog obrasca, bilo je predviđeno da će ga  obveznici podnijeti Poreznoj upravi do 20. veljače 2016., no rok je prolongiran na 1. rujan 2016. Kako su obrasci predavani kasnije, ali počevši sa stanjem od 20. veljače 2016., tako je  navedenog rujna zaključno zaprimljeno ukupno 147.151 Obrazaca putem sustava e-porezna.  

Kraj 'noćnoj mori'
U međuvremenu je za velik broj računovođa obrazac postao noćna mora, koje će se, čini se, djelomično lišiti jer se u sklopu poreznih promjena predviđa njegovo djelomično ukidanje: umjesto na kvartalnoj osnovi od 2019. dostavljao bi se jednom godišnje, u rokovima podnošenja prijave poreza na dobit, odnosno  dohodak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close