Prihodi od turizma 6,27 milijardi eura

Autor: Marija Crnjak , 04. siječanj 2013. u 10:36
Zeljko Mršić/PIXSELL

Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom je razdoblju iznosio 19,3 posto, što je 1,4 posto više nego godinu prije.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci prihodi od turizma iznosili su 6,27 milijardi eura, odnosno 3,29 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine. Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom je razdoblju iznosio 18,9 posto, što je 1 posto više nego godinu prije, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U Ministarstvu turizma napominju da su dobri rezultati zabilježeni i u trećem tromjesečju 2012. godine, kad su prihodi od turizma iznosili 4,3 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. U navedenom je razdoblju udio prihoda od putovanja u ukupnom BDP-u iznosio 35,8 posto, što je 1,1 posto više nego godinu prije. Naime, u prvih šest mjeseci prihodi od turizma iznosili su 2,1 milijardu eura, dok je udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom periodu iznosio 9,9 posto.

"Od početka 2012. godine smo najavljivali kako nam je cilj da ukupni primici od turizma budu između tri do pet posto veći u odnosu na godinu prije. Ovi podaci pokazuju da smo ostvarili cilj te da je trend porasta turističkog prometa pratio i planirani rast prihoda od turizma. Prošlu smo turističku godinu pripremili i odradili pravovremeno i kvalitetno, u suradnji javnog i privatnog turističkog sektora, a kada se na taj način pristupi poslu, uspjeh ne može izostati", komentirao je ministar turizma Veljko Ostojić podatke o ostvarenim prihodima od turizma. 

Ministar doduše napominje da će i turistička 2013. biti izazovna, ali i još zahtjevnija godina, te se Hrvatska za nju još snažnije priprema nizom novih mjera i aktivnosti.  "U godinu ulazmo s nižim PDV-om za turizam, a važna činjenica koja će je obilježiti bit će i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, što sigurno neće proći nezapaženo u svijetu. Hrvatska će biti pod medijskom pozornošću svijeta i to moramo kvalitetno iskoristiti kako bismo se najbolje predstavili pred očima svjetske javnosti. Ove godine, između ostalog, planiramo izraditi i satelitsku bilancu turizma. Ona će nam egzaktno, po metodologiji po kojoj to rade ostale turističke zemlje, računati ukupne učinke turizma na nacionalno gospodarstvo", zaključio je Ostojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close